Medijana otvorena za posetioce od 2015?

Regionalne vesti - Nedelja 16.11.2014 - 22:21

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu Elena Vasić Petrović najavila je da će arheološko nalazište Medijana biti otvoreno za posetioce naredne godine.

(Foto: mladinis.wordpress.com) (Foto: mladinis.wordpress.com)

Ona je kazala da će podizanje zaštitne konstrukcije nad Vilom sa peristilom na arheološkom lokalitetu zavisiti od vremena, ali da će biti gotovo u prvoj polovini 2015. godine.

Radovi na pokrivanju Medijane usporeni su jer Zavod nije na vreme od Niša dobijao novac, iako je Ministarstvo kulture uplaćivalo sredstva. U toku cele prošle i ove godine Medijana je zatvorena za posetioce, iako je 2013. godine obeležavan jubilej 13 vekova od usvajanja Milanskog edikta.

Kada bude završena zaštitna konstrukcija najzad će biti otkriveni i mozaici koji su konzervirani pre 80 godina i koji su bili pod peskom.

Cela kontrukcija teška je 450 tona, a raspon iznosi 72,5 metara dok će na taj način biti pokriveno više od 9.000 kvadratnih metara. Konstrukcija koja ima dva bočna oslonca, ne remeti originalnu arhitekturu lokaliteta. Nosilac projekta je Zavod za zaštitu spomenika kulture, a radove izvodi konzorcijum koga predstavlja preduzeće “Piramida” iz Sremske Mitrovice.

Ukupna vrednost radova je 147 miliona dinara, a za finalnu prezentaciju biće potrebno još 15 miliona.

Arheolog Feliks Kanic 1864. godine Medijanu je proglasio “carskim letnjikovcem”.
Istoričari i arheolozi smatraju da je izgradnja vila na Medijani započeta u drugoj polovini trećeg, a nastavljena većim intenzitetom u četvrtom veku.

Prva istraživanja na Medijani počela su 1932. godine, posle Drugog svetskog rata su nastavljena 1961. godine.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: