Mediji moraju da kritikuju vlast

Regionalne vesti - Četvrtak 08.10.2015 - 12:33

Svrha novca koji opštine i gradovi izdvajaju za medije pre svega trebalo bi da bude kritika na račun samih vlasti, ocenio je sociolog Đokica Jovanović na debati niške Opštine Pantelej o određivanju javnog interesa u medijima.

Svaka vlast bi htela da pobegne od kritike; Foto: Ilustracija Svaka vlast bi htela da pobegne od kritike; Foto: Ilustracija

Posebnu pažnju je priviklo izlaganje predsednika Udruženja skupština stanara Đokice Jovanovića, koji je ukazao na neophodnost kritičkog izveštavanja medija o vlasti.

Svaka vlast bi htela da pobegne od kritike.

Zato nam je potrebna kritika sa stanovišta zakona, sa stanovišta javnog morala i sa stanovišta interesa građana - rekao je Jovanović.

Jovanović, koji je odnedavno i član Lokalnog anti-korupcijskog foruma, kritički se osvrnuo na, kako je rekao, "takozvano projektno finansiranje medija".

To je izmišljeno da bi se vlast spasila od kritike, to jest da bi se činilo ono što se decenijama i vekovima već čini, još od buržoaske revolucije, to je lakirovka vlasti.

Podsetimo, prošle godine je usvojenim Zakonom o javnom informisanju i medijima zabranjeno gradovima, opštinama, javnim preduzećima i ustanovama da medijima daju novac mimo procedure nazvane "projektno finansiranje medija".

Tačnije, zakon predviđa obavezu da budu raspisani konkursi na kojima će preporuku za raspodelu novca za "sufinansiranje javnog interesa u javnom informisanju" davati komisija koju čine "nezavisni medijski stručnjaci" i novinari.
 

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: