Ministarstvo odbilo “Nišvil”

Regionalne vesti - Sreda 12.03.2014 - 21:36

Ministarstvo kulture nije odobrilo projekte kojima bi trebalo da se finansiraju niški džez festival “Nišvil” i Horske svečanosti u tom gradu.

Ministarstvo odbilo “Nišvil” i Horske svečanosti Ministarstvo odbilo “Nišvil” i Horske svečanosti
Komisija za savremeno kulturno stvaralaštvo, odbijanje projekata obrazložila je time što “Nišvil” ima prevelika dugovanja, a preambiciozni program, a Horske svečanosti, koje proslavljaju 25 godina, sa druge strane nemaju dovoljno kvalitetno obrazložen program.
 
“Komisija ističe nejasan program, nedefinisane učesnike – izvođače, što je daleko od prihvatljivog, naročito što se za festivale i  manifestacije tražio detaljan program i spisak izvođača” obrazložila je Komisija odbijanje Horskih svečanosti.
 
Direktor “Nišvila” Ivan Blagojević rekao je da bi zbog ovakve odlukeMinistarstva, jubilarni 20. “Nišvil” ujedno mogao da bude i poslednji.
 
- Ministarstvo nam je poslalo veoma direktnu poruku da “Nišvil” nije potreban kulturnoj sceni Srbije, iako je do prošle godine to bio festival od nacionalnog značaja i to upravo odlukom Ministarstva kulture, što nama nameće razmišljanje da je bolje da se sami ugasimo, nego da dozvolimo da nas oni ugase - kaže Blagojević.
 
On ističe da će Beogradski džez festival dobiti dva miliona dinara, što znači da je onda džez umetnička muzika u Beogradu, a da je u Nišu  “komercijalno đubre”.
 
Blagojević napominje da je ministru kulture u tehničkoj Vladi Ivanu Tasovcu “bila potrebna ovakva odluka Komisije za savremeno kulturno stvaralaštvo kako bi pokrio prošlogodišnji skandal oko poništavanja već odobrena tri miliona za Nišville 2013”.
 
Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: