Nada za tekstilce

Regionalne vesti - Petak 24.07.2015 - 21:10

Vrednost projekta je nešto više od 170.000 evra, a on se kofinansira od strane Evropske unije kroz IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.

Južnosrpski tekstilci zajedno na evropskom tržištu. Foto: IPA program, logo Južnosrpski tekstilci zajedno na evropskom tržištu. Foto: IPA program, logo

Predstavljanjem Strategije izvoza u industriji tekstila I odeće u pograničnom region Bugarske I Srbije završen je projekat „Zajedno na evropskom tržištu – zajedničke mogućnosti za preduzeća u industriji tekstila i odeće iz prekograničnih regiona“

Ovaj projekat prethodnih meseci sprovodili grad Leskovac, Strukovna organizacija za tekstil i odeću u Ćustendilu, Republika Srbija, Bugarska privredna komora i Republika Bugarska, kroz IPA Program prekogranične saradnje Bugarske i Srbije.
-Leskovac je grad sa povoljnim poslovnim okruženjem, što je potvrđeno odgovarajućim sertifikatom i u skladu sa tim činimo stalne napore da poboljšamo uslove koji doprinose boljem ambijentu za privredne aktivnosti. Tako smo na raspolaganju i izvoznicima tekstila za svaku vrstu pomoći koja je u domenu lokalne samouprave – rekao je gradski većnik Božidar Vučković.

Strategija je rađena i u Srbiji I u Bugarskoj. Analiziran je rad 200 preduzeća u obema zemljama I na osnovu analize stanja I uz uvažavanje mišljenja 15 stručnjaka sa obe strane granice date su preporuke za budući razvoj industrije tekstila I odeće u ovom regionu.

-Neke od osnovnih preporuka strategije su da se preduzetnici moraju usresrediti na kupce I njihove potrebe, ako žele da pobopljšaju svoju ukupnu poziciju. Pogranični region treba da bude prepoznat kao proizvodna baza, a ne samo kao mesto gde se može nači jeftina I stručna radna snaga. Takođe, nužno je unaprediti I ljudske resurse kako bi se stvorio profil radnika koji odgovara zahtevima savremenog tržišta – rekao je koordinator projekta Saša Mladenović.

Konferenciji je prisustvovao I jedan od privrednika koji je učestvovao u susretima bugarskih I srpskih proizvođača tekstila proteklih meseci, Goran Nikolić, vlasnik firme Nikoteks.

Ta prohodnost na tržIšte Evropske unije, preko Bugarske, za mene je bila jedna novina. Ustanovili smo da imamo perspektivu zajedničkog izvoza, ali I da moramo da naučimo da nastupamo na tržištima koja su zahtevnija od naših – rekao je vlasnik “Nikoteksa”, Goran Nikolić.

Vrednost projekta je nešto više od 170.000 evra, a on se kofinansira od strane Evropske unije kroz IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija. Aktivnostima je bilo obuhvaćeno šest okruga: Jablanički, Nišavski, Pčinjski, Pirotski, Borski i Zaječarski.

Jugmedia, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: