Najbolja regionalna ostvarenja u trci za Gran pri "Živojin Pavlović"

Regionalne vesti - Ponedeljak 07.09.2015 - 09:04

Leskovački internacionalni festival filmske režije - LIFFE, osmi po redu, počinje u ponedeljak projekcijom filma "Bićemo prvaci sveta" u Leskovačkom kulturnom centru.

 Bata Živojinović. Scena iz Bata Živojinović. Scena iz "Sutjeske"

Ovogodišnji dobitnik specijalnog priznanja za doprinos afirmaciji srpskog filma u svetu je Velimir Bata Živojinović, a budući da je glumac zbog bolesti sprečen da prisustvuje uručenju nagrade, u njegovo ime priznanje će primiti, i svečano otvoriti manifestaciju, njegov unuk.

Na ovogodišnjem LIFFE do 12. septembra biće prikazano 11 dugometražnih igranih filmova iz bivšeg jugoslovenskog regiona u takmičarskom programu po izboru selektora Milana D. Špičeka, i šest filmova u pratećem programu. Tako će se za Gran pri "Živojin Žika Pavlović" za najbolju režiju takmičiti: "Bez stepenika" Marka Novakovića, "Ničije dete" Vuka Ršumovića, "Takva su pravila" Ognjena Sviličića, "Gorčilo" Milana Karadžića, "Enklava" Gorana Radovanovića, "Otok ljubavi" Jasmile Žbanić, "Inferno" Vinka Mederndorfera, "Memoari slomljenog uma" Danila Ilića, "Do balčaka" Stoleta Popova, "Cure - život druge" Andree Štake i "Panama" Pavla Vučkovića. Uz ovo priznanje dodeljuje se i novčani iznos od 450.000 dinara, a žiri koji čine: Branko Šmit, reditelj iz Hrvatske, Branko Baletić, reditelj iz Crne Gore, i srpski glumac Branislav Lečić, uručiće i drugu i treću nagradu za režiju, kao i dve glumačke nagrade - Zlatni lešnik, za najbolju mušku ulogu i najbolju žensku ulogu.

- Živojin Pavlović nikada ni za jedan film nije rekao da je loš. Ako nije imao visoko mišljenje o nekom ostvarenju, obično bi kazao da je to "neobičan film". Ovogodišnju selekciju čine najnagrađivaniji filmovi u regionu, s tim da se vodilo računa i o balansu između rediteljskih kriterijuma i ukusa publike, budući da Festival i pravimo zbog gledalaca - objasnio je Špiček.

Tokom Festivala biće održana i četvrta konferencija reditelja iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika na temu osnivanja zajedničkog fonda za distribuciju i promociju filmova u regionu.

- Domaći i regionalni film, iako ostvaruje veliki uspeh na festivalima, gubi se u bioskopskoj distribuciji. Dešava se da gotovo i ne znamo da se neki filmovi prikazuju u bioskopima, pa se na repertoaru zadržavaju tek nedelju ili dve, pre nego što ih progutaju američki blokbasteri. Ovaj fond bi trebalo da animira ministarstva kulture svih država u regionu kako bi pomogli filmskim ostvarenjima na putu do gledalaca - istakao je Darko Bajić, umetnički direktor Festivala.

Deo pratećeg programa čine i promocija knjiga "Zalažem se za laž" i "Kad je svet imao brkove" Ane Radmilović, posvećene glumcu Zoranu Radmiloviću, kao i knjige "Jednostavne priče" glumca i reditelja Lazara Ristovskog. Takođe, biće predstavljen najnoviji trobroj filmskog časopisa "Filaž", kao i filmska izdanja Niškog kulturnog centra, a publika će moći da pogleda i postavku "Mija Aleksić - Biti Glumac".

U čast, već pomenutog, ovogodišnjeg dobitnika specijalnog priznanja za doprinos afirmaciji srpskog filma Velimira Bate Živojinovića (inače, ovo priznanje do sada je uručeno Draganu Nikoliću, Lazaru Ristovskom, Radetu Šerbedžiji i Mikiju Manojloviću), biće organizovana izložba "Velimir Bata Živojinović - Nagrade i priznanja", kao i projekcije filmova "Valter" Andreja Aćina i "Kratki film o Bati" Pece Nikolića i Olega Novkovića.

Program "Malo poznato o Živojinu Pavloviću" činiće projekcije dva kratka filma - "Živojin Pavlović - amaterski film od 1950. do 1970." i "Kino klub Beograd". Nakon svečanog otvaranja, sutra od 21.30 biće održan koncert Massima Savića.

Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: