NI: 137 godina Vojne bolnice

Regionalne vesti - Četvrtak 22.01.2015 - 07:33

Vojna bolnica u Nišu će obeležiti danas svoj dan, 22. januar i 137. godišnjicu postojanja, u znak sećanja na isti datum iz 1878, kada je osnovana, kao prva zdravstvena ustanova na jugu Srbije.

Bolnica u Nišu danas Bolnica u Nišu danas

Povodom godišnjice Vojne bolnice biće pušten u rad aparat za osteodezintometriju, a uz svečanu akademiju biće priredjena i izložba "Srbija pamti savezničku Bizertu".

Godišnjicu osnivanja zaposlenima u toj bolnici čestitali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i ministar odbrane Bratislav Gašić koji je izrazio uverenje da će ta bolnica i u narednom peirodu biti značajna oslonac vojnog zdravstva.

"Uveren sam da ćete i u narednom periodu imati zapažene rezultate u oblasti zaštite zdravlja pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane i na taj način pozitivno uticati na održavanje i unapređenje operativnih sposobnosti Vojske Srbije", naveo je on.

Gašić je čestitki objavljenoj na sajtu Ministarstav odbrane istakao i da je Vojna bolnica u Nišu oduvek bila ustanovu koja je za primer svima. "Baš zato i jesam ponosan što istovremeno nastavljate tradiciju, ali i brinete o zdravlju profesionalnih vojnih lica, članova njihovih porodica, vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, učenika, kadeta, lica na stručnom osposobljavanju i vojnim dužnostima u Vojsci Srbije", naglasio je on.
 
Diković je u ime pripadnika Vojske Srbije poželo svim zaposlenima u toj vojomediicnskoj ustanovi uspeh u daljem radu.

"Primenom dugogodišnjeg iskustava, stručnim i odgovornim radom značajno doprinosite kvantiteti i kvalitetu pružanja medicinskih usluga i ostvarujete zapažene rezulate", naveo je on u čestitki objavljenoj na sajtu Vojske Srbije.

Odluku o osnivanju Velike vojne bolnice u Nišu, na predlog dr Vladana Đorđevića, kasnije prvog upravnika, desetak dana posle oslobođenja Niša od Turaka doneo je Vrhovni štab srpske vojske.

Od ostataka turskih bolnica - Velike bolnice na leskovačkom putu, Male gradske bolnice "Islahane" i Varoške bolnice kraj spomenika Ćele-kula u Nišu formirana je Velika vojna bolnica.

Prvih dana rada, niška Vojna bolnica, po zapisima hroničara, imala je sedam lekara i dva pomoćnika, jednog apotekara, nekoliko bolničara i jednog pisara.

Te 1878. godine zbrinjavala je 1.000 srpskih vojnika i građana, ali i 384 turska ranjenika, poštujući u svim načelima Hipokratovu zakletvu.
 
Lekari i ostalo medicinsko osoblje brinuli su i o obolelima od pegavog tifusa, a od 1900. godine u svom sastavu imala je i prvi Pasterov zavod u ovom delu Evrope.
 
Ostaće zapisano i da je ta zdravstvena ustanova prva na Balkanu započela upotrebu antiseptika u hirurgiji i da je osnovala svoje odeljenje hirurgije joŠ 1897. godine.

Tokom vremena Vojna bolnica se menjala, osavremenjivala i prilagođavala raznim periodima kroz koje su prolazili država i sistem odbrane.
 
Vojna bolnica sada ima visokorazvijene specijalističke i supspecijalističke službe iz svih medicinskih oblasti, zbrinjava vojne osiguranike, penzionere i civilno stanovniŠtvo.
 

Tanjug, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: