NI: Četvrt veka Happy House-a

Regionalne vesti - Petak 20.11.2015 - 19:26

20. novembra 1990. godine u Nišu je počela da radi prodavnica u kojoj su zaljubljenici u muziku mogli da kupe najnovija muzička izdanja iz naše zemlje i sveta. “Happy House” je prodavala ploče, kasete i diskove, bavila se muzičkim izdavaštvom i postala mesto okupljanja muzičara sa svih meridijana.

Happy House zamišljen kao mali, srećni centar kulture; Foto: Facebook Happy House zamišljen kao mali, srećni centar kulture; Foto: Facebook

Četvrt veka kasnije, “vremena su se promenila”, kaže Dragan Aranđelović Ara vlasnik radnje, i “Srećna kuća” će sledeće godine biti zatvorena.

Pre 25 godina, prodavnicu u kojoj su se mogli kupiti najveći domaći i svetski muzički hitovi, otvorili su ortački Dragan Aranđelović Ara i njegov kum Zvonko Karanović, poznati niški pisac.

Prisećajući se početaka, kada se lokal nalazio u ulici Oblačića Rada, od kafića “Image”, prema parku Čair, Dragan Aranđelović kaže:

“Happy House” je zamišljen kao mali, srećni centar kulture.

Moj kum Zvonko Karanović i ja, pokušavali smo da napravimo i radnju i izdavačku kuću. U jednom periodu smo i uspeli u tome.

Bili smo izdavači za niške grupe “Trivaliju” i “Novembar”, sada već zaboravljenim bendovima“Rupa u zidu” iz Tuzle, “Holivud rabotnik” iz Beograda i drugima.

Da nije bilo to prokleto vreme inflacije koji se poklopilo sa rasparčavanjem Jugoslavije, prerasli bi u jednu ozbiljnu muzičku kuću.”

Dobar glas se daleko čuje, tako da su za kratko vreme stekli veliki broj fanova, ne samo iz Niša, nego i iz svih delova Jugoslavije.

Ljudi su se javljali u potrazi za raritetnim muzičkim izdanjima, ili da bi ponudili svoju autorsku muziku.

Zvonko Karanović 1995. godine izlazi iz posla, a Ara ostaje kao jedini vlasnik.

Postoji plakat na kome su potpisi svih muzičara koji su bili u radnji, a imali koncerte u Nišu.

Nema potpisa Bore Čorbe, Bregovića i muzičara iz Parnog valjka. Svih ostalih ima.

“Jedan od najlepših događaja za 25 godina rada, desio se pre tri godine. Pozvali su me iz “Jugotona” i ponudili da budem ekskluzivni zastupnik za Niš.

To mi je intimno mnogo značilo, jer je “Jugoton” bio najjača izdavačka kuća u Jugoslaviji i svima nama koji smo bili u rok fazonu, “Jugoton” je bio “zakon”.

Postigli smo dogovor i nakon toga sam ih pitao zašto su baš mene izabrali.
 
Tada su mi rekli da su proveravali i da znaju da postojimo više od 20 godina, na istom mestu, sa istim vlasnikom i da to ima svoju vrednost. “, naglasio je vlasnik “Happy House”.

Vremena se menjaju i za kupovinu diskova, nekada kaseta i ploča, više nema mnogo interesovanja.

“ Iskreno, mislim da radnja nema budućnost, ovaj posao polako izumire. Imam dovoljan broj godina i ne mogu istim žarom da vodim radnju.

Mislim da će sledeća godina biti i kraj za“Happy House”. Nema ni para ni interesovanja da neko nastavi posao i kao što sve dođe i prođe, tako će biti i sa ovom radnjom.

Zatvoriću jedan krug, ulazim u neki drugi ciklus, to su normalne stvari u životu”, završio je priču o kultnom mestu u Nišu njegov vlasnik, Dragan Aranđelović Ara.
 

Niške vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: