NI: Da li padaju samo sitni dileri?

Regionalne vesti - Petak 20.11.2015 - 12:44

Dok građani sve češće negoduju, jer policija najčešće hapsi one koji prodaju po nekoliko grama droge, a ne one koji trguju kilogramima, u policiji kažu da je bitnije dokazati delo, nego meriti zaplenjenu količinu.

Sitni dileri koštaju državu 15.000 evra; Foto: nsp-policija.org.rs Sitni dileri koštaju državu 15.000 evra; Foto: nsp-policija.org.rs

Sve su češća policijska saopštenja o hapšenju dilera ili proizvođača različitih vrsta droga u Nišu, a samo tokom 2014. i u prvoj polovini 2015. godine bilo je 633 zaplena narkotika.

Pretresali su se građani, kuće, stanovi, automobili i noćni klubovi, a pronađene su skoro sve vrste droga - od marihuane do kristal meta.

Poslednje hapšenje zabeležno je tokom vikenda kada je uhapšen Nišlija kod kojeg je pronađeno 89 grama marihuane i 31 gram heroina, što donekle i potvrđuje razmišljanja građana.

Iako u niškoj policiji kao najveću zaplenu i dalje navode onu iz 2006. godine kada je zaplenjen 31 kilogram heroina, kažu da primedbe građana ne stoje.

Ovakve primedbe nisu opravdane, jer su poslovi MUP-a u vezi sa suzbijanjem krijumčarenja narkotika i narkomanije veoma kompleksni i složeni.

Policijski službenici, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, preduzimaju sve zakonske mere pre svega u cilju obezbeđivanja materijalnih dokaza, gde je akcenat upravo na ozbiljnosti dokazivanja postojanja i izvršenja krivičnog dela, a ne na količini zaplenjene droge - kažu u MUP-u.

O ovom problemu je govorio i upravnik niškog Kazneno-popravnog zavoda Aleksandar Grbović, koji je rekao da je od 1.280 osuđenika u niškom KPZ-u, njih 415 osuđeno zbog droge, bilo zbog proizvodnje, posedovanja ili dilovanja.

Grbović ističe da je od tih 415 osuđenika najveći broj njih u zatvoru zbog male gramaže, a nema mnogo onih koji su osuđeni zbog deset ili sto kilograma.

Takvi zatvorenici, koji su uhapšeni zbog nekoliko grama droge, kako je rekao upravnik, uglavnom služe trogodišnje kazne i državu koštaju oko 15.000 evra.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: