NI: Đaci sakupili 6,5 tona elektronskog otpada

Regionalne vesti - Petak 27.11.2015 - 10:49

Đaci iz 47 osnovnih škola Nišavskog okruga su u oktobru i novembru prikupili čak 6.5 tona starih baterija, električnog i elektronskog otpada koji je poslat na reciklažu.

Elektronski otpad potencijalno vrlo opasan; Foto: Jizzon Elektronski otpad potencijalno vrlo opasan; Foto: Jizzon

Na to da prikupljaju proizvode poput televizora, mobilnih telefona, kompjutera, foto-aparata i štampača 28.000 učenika podstakao je projekat Udruženja građana "Plant".

Tokom ovog projekta đaci su naučili kako životna sredina može da utiče na njihovo zdravlje, odnosno da je elektronski i električni otpad toksičan ako se nepravilno tretira.

Međutim, zbog načina funkcionisanja postojećih sistema sakupljanja otpada, skoro 90 odsto električnog otpada završava na deponijama - naučili su školarci.

Kako su im objasnili iz Udruženja "Plant", ovakvo odlaganje otpada je najmanje poželjno rešenje i predstavlja opasnost.

Može doći do curenja, isticanja opasnih materija: živa iz štampanih ploča, PCB jedinjenje iz kondezatora i kadmijum iz specifičnih plastika mogu iscureti u zemljište i podzemne vode.

Značajne količine olova mogu biti rastvorene iz stakla katodne cevi pomoću podzemnih voda koje sadrže razne kiseline, a nalaze se na deponijama.

Još jedan problem predstavlja isparavanje žive iz električnog otpada - kažu u Udruženju "Plant".

Sakupljanja otpada iz škola organizovao je ovlašćeni operater opasnog otpada iz Niša Jugoimpek EE Reciklaža koji je najaktivnije đake u svakoj školi nagradilo rancem, a dva najaktivnija u celom regionu - tablet računarima.

Projekat ''Unapređenja životne sredine kroz selektivno prikupljanje otpada u osnovnim školama Nišavskog regiona" udruženje "Plant" je sprovelo sa Regionalnim centrom za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju iz Niša uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: