NI: Istraga protiv gradonačelnika ipak nastavljena

Regionalne vesti - Ponedeljak 23.05.2016 - 19:23

Nakon što je Tužilaštvo za organizovani kriminal odustalo, Više javno tužilaštvo je odlučilo da nastavi istragu u vezi sa nameštanjem tendera za javni gradski prevoz, vrednog preko 50 miliona evra.

Zatraženo dostavljanje dodatnih informacija; Foto: ilustracija/Južne vesti Zatraženo dostavljanje dodatnih informacija; Foto: ilustracija/Južne vesti

U dokumentu koji je iz Višeg javnog tužilaštva dostavljen Topličkom centru za demokratiju, koji je u ime Republičke uprave za javne nabavke nadgledao tu javnu nabavku, navodi se da je od policije zatraženo dostavljanje dodatnih informacija i prikupljanje podataka.

Kako se navodi u dokumentu u koji su Južne vesti imale uvid, Više javno tužilaštvo je pojasnilo da je Tužilšatvo za organizovani kriminal prethodno odustalo od istrage jer je utvrđeno da nema elemenata krivičnih dela koje spadaju u nadležnost tog tužilaštva, ali ne i da li ima nekih drugih krivičnih dela.

Podsetimo, Južne vesti su septembra 2014. godine objavile da su najviši gradski funkcioneri "štelovali" kriterijume na najvećem tenderu u novijoj istoriji Niša, prilagođavajući ih određenim prevoznicima.

Ovo je dokazano i audio-snimcima na kojima se čuje kako na sastanku u Gradskoj kući gradonačelnik Zoran Perišić svojim saradnicima objašnjava razloge za određene kriterijume iz teksta tendera koji je tek trebalo da bude raspisan.

Sam Perišić je ubrzo potvrdio autentičnost tog snimka, a zatim je "građanski nadzornik" podneo krivične prijave protiv njega i izvršnog direktora gradske Direkcije za javni prevoz i zatražio da se poništi tender.

Jedan od ključnih dokaza su bili upravo audio-snimci do kojih su došle "Južne vesti".

Na seriji spornih snimaka čuje se kako Perišić i Nenad Stanković, izvršni direktor Direkcije za javni prevoz, dogovaraju da uslove konkursa prilagode Aerodromu i Niš-ekspresu, firmi Miroslava Miškovića.

Kako se kasnije ispostavilo, upravo ti prevoznici su i pobedili na delu tendera vrednom 6 milijardi dinara.

Ipak, i pored toga Tužilaštvo za organizovani kriminal je aprila ove godine obustavilo istragu.

Nema osnova za sumnju da se u radnjama navedenih lica stiču obeležja navedenog krivičnog dela niti bilo kog drugog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti - pisalo je u obrazloženju.

Međutim, Tužilaštvo u svom obaveštenju tada nijednom rečju nije obrazložilo svoje zaključke, niti kako je do njih došlo.

U obaveštenju nije bilo navedeno ni da li je i koliko ljudi saslušano u vezi sa predmetom, dok zaposleni iz niške Direkcije za javni prevoz, koja je i sprovodila sporni tender, tvrde da oni nisu ni bili saslušani.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: