NI: Lekarima nelegalno preko plate stotine hiljada

Regionalne vesti - Utorak 27.09.2016 - 08:41

Ni pet godina nakon što je Zaštitnik građana utvrdio da su grupi lekara nelegalno isplaćivani astronomski bonusi na konto “dopunskog rada”, još se ne zna koliko je tačno tada potrošeno para, koje nikada nisu ni vraćene.

Regularne intervencije kao Regularne intervencije kao "dopunski rad"; Foto: Kostadin Kamenov

I po više od 1.000 evra mesečno preko plate su pojedini lekari niškog Kliničkog centra dobijali tokom 2010. i 2011. godine, jer su nelegalno kao “dopunski rad” prijavljivali neke intervencije koje bi pacijenti trebalo da dobiju regularno u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ovako nešto bilo je moguće zahvaljujući ugovoru koji su Klinički centar u Nišu i niška filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje potpisali sredinom 2010. godine, na koji Ministarstvo zdravlja nije dalo potrebnu saglasnost.

Na ime tog ugovora, kako je još maja 2011. u svom izveštaju utvrdio Zaštitnik građana Saša Janković, sklapani su ugovori sa radiolozima, kardiolozima i drugim specijalistima, koji su nekoliko intervencija i pregleda evidentirali kao “dopunski rad” i sprovodili ih navodno van radnog vremena, pa to i dodatno naplaćivali.

Reč je, piše u Izveštaju, o snimanju magnetnom rezonancom i kardiološkim intervencijama koje su rađene nakon radnog vremena, navodno da bi se smanjile liste čekanja.

Iako to nije naplaćivano pacijentima, jeste Fondu zdravstva koji se, pak, “puni” novcem građana preko obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Tako su građani dodatno plaćali lekare za ono što bi ovi i inače trebalo da rade za platu koju dobijaju.

- Skoro sve što je Klinički centar Niš nezakonito vodio kao dopunski rad i kao takav plaćao svojim zaposlenima iz javnog Fonda zdravstvenog osiguranja, morao je pacijentima da pruži kao osnovnu uslugu, za šta njeni zaposleni već primaju platu - naveo je Zaštitnik građana Saša Janković.

Zaštitnik građana je tada doneo preporuku da se nelegalni rad obustavi, da se kazne odgovorni u Kliničkom centru i u Fondu zdravstva, koji su sklopili sporni ugovor, ali i da se novac vrati.

Međutim, osim što je nakon još jedne opomene Zaštitnika nelegalni rad zvanično obustavljen, ništa drugo se nije desilo.

Novinari su pokušali da saznaju koliko tačno novca je nelegalno isplaćeno lekarima u periodu od 2010. do 2011. godine, ali iz Kliničkog centra nisu odgovorili na naš Zahtev da dostave spisak tih lekara sa isplaćenim sumama.

Iz Fonda zdravstva su rekli da je od juna 2010. do novembra 2011. godine Kliničkom isplaćeno oko 39 miliona dinara “za usluge revaskularizacije miokarda PTC-a (bez stenta), magnetne rezonance sa kontrastom i magnetne rezonance bez kontrasta, “sve kao usluge iznad obima utvrđenog planom rada Kliničkog centra za 2010. godinu”.

Taj iznos, kako su potvrdili, nije vraćen Fondu.

- Sve plaćene usluge pružene su osiguranicima u periodu od 17.06.2010. do 31.12.2010. godine, dok za iste usluge pružene u 2011. godini, filijala Niš nije prihvatila fakturu iako je Klinički centar usluge pružao i fakturisao. Iznos osporenih faktura za usluge pružene u 2011. godini iznosi 8,7 miliona dinara - navodi se u odgovoru Republičkog fonda.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: