NI: Najava koncerta uzburkala javnost

Regionalne vesti - Sreda 29.06.2016 - 08:45

Najava tehno festivala na Bubnju uzburkala javnost u Nišu. Organizatori: Posetioci će moći da polože cveće

Spomen park Bubanj; Foto: gradnis.net Spomen park Bubanj; Foto: gradnis.net

"PozitivNi festival", koji će biti održan od 15. do 17. jula na prostoru spomen-parka Bubanj, uzburkao je javnost u Nišu.

Jedan deo Nišlija smatra neprimerenim da se na ovom mestu, gde je za vreme, a prema nekim podacima i posle Drugog svetskog rata, streljano preko 10.000 rodoljuba, organizuje ovakav događaj.

Niški kulturni klub (NKK) oglasio se proglasom u kome navodi da, bez obzira na pozadinu događaja, smatra da je bilo kakav festival na ovom mestu apsolutno neprihvatljiv.

Ističu da ne sumnjaju u dobre namere organizatora, ali "Bubanj nije Kamenički vis, Bojanine vode ili neko drugo popularno izletište".

- Ovde, gde je upokojeno ovoliko duša, ništa nije lako i sve je u svojoj posebnoj dimenziji obavezujuće i napravljeno sa idejom da služi svrsi odavanja pijeteta žrtvama jedne sulude ideje - saopštio je NKK.

- Zašto nikome nije palo na pamet da neki sličan događaj napravi recimo u Šumaricama ili u Aušvicu?!

Zar moramo baš mi da prednjačimo u nepromišljenosti, bahatosti ili opštem nepoštovanju?!

Organizatori festivala pak navode da je Bubanj u medijima već godinama okarakterisan kao "izletište".

Ukazuju da u svetu, pa i u nekim gradovima Srbije, festivali ovog tipa imaju svrhu edukacije omladine, sećanja na žrtve i prezentovanja kulturno-istorijskih lokacija.

- Ostale lokacije na kojima se organizuju festivali i koncerti, takođe, vezane su za istorijske spomenike i spomenike kulture u Nišu - navode Jelena Rudić i Sebastijan Krstić u ime organizatora.

- Nameravamo da uložimo značajna sredstava u uređenje parka i organizujemo kontinuirane akcije njegovog održavanja.

"PozitivNi" navode i je sećanje i pomen žrtvama, kao i edukacija posetilaca, osmišljena kroz polaganje venaca na spomenik veteranima 63. padobranske brigade.

Prodavaće se cveće, po simboličnoj ceni dostupnoj svima, koje će posetioci položiti na spomenik na ulazu u park.

Tri obeliska u obliku stisnutih pesnica su različitih dimenzija i simbolizuju muške, ženske i dečje ruke - predočava NKK.

Umetnik je hteo da oda počast čitavim porodicama koje su fašisti ovde masovno streljali

Na ulazu u festivalski prostor delićemo informatore u istorijskom spomeniku - navode organizatori festivala.

Planiramo emitovanje dokumentarnih filmova o značaju i značenju spomenika na Bubnju, na srpskom i engleskom jeziku, na sve tri bine, tokom celokupnog programa festivala.

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: