NI: Noć na groblju nakon devet meseci bez plate

Regionalne vesti - Četvrtak 05.05.2016 - 10:20

Šezdesetoro zaposlenih u sektoru Pogrebnih usluga JKP "Gorica" u Nišu noć je provelo na Novom groblju kako bi, kako kažu, skrenuli pažnju na višegodišnji problem koji imaju. Platu nisu primili devet meseci, a nadoknadu za prevoz više od godinu dana.

Noć na groblju - upozorenje na težak položaj radnika; Foto: ilustracija/Shutterstock Noć na groblju - upozorenje na težak položaj radnika; Foto: ilustracija/Shutterstock

Uobičajenu noćnu tišinu na groblju narušavali su povremeni razgovori i uzdasi negodovanja onih kojima je danju groblje – radno mesto.

Ne žele da štrajkuju, ali, kažu, žele da upozore jer mesecima ne primaju platu.

"Imam dete koje ide u školu, ja nisam u stanju da mu dam za užinu", kaže Nebojša Ibrić.

Rukovodilac Sektora sahranjivanja Oliver Cvetković ističe da već mesecima ne primaju platu.

"Godinu dana ne primam prevoz. Ovi ljudi stvarno ne mogu više", poručuje Cvetković.

Neki su noć proveli na otvorenom, drugi u kapeli. Bilo je onih koji su u upravnoj zgradi dočekali jutro, početak smene u 07.00 sati i nove sahrane.

Nije prijatno biti na groblju danju, a još manje noću, naročito kada pada kiša, ali zaposleni u JKP "Gorica" su navikli na to jer, kažu, rade izuzetno težak posao jer dnevno imaju između tri i sedam sahrana.

Najstariji među radnicima po godinama ali i stažu Dragi Ibrić od plate od oko 25.000 dinara izdržava 12-članu porodicu.

Kaže da je poslednji put novac primio početkom januara.

"Ako ne dolazimo na posao dva-tri dana, treći dan odmah ti prete otkazom... Ne znamo stvarno šta da radimo", kaže Dragi.

Račun preduzeća dugo je blokiran zbog tužbi radnika za neisplaćene zarade, 214 je zaposlenih.

Igor Jovanić, direktor JKP "Gorica", kaže da su pokrenuli inicijativu za finansijsku dokapitalizaciju preduzeća.

"To je jedno od rešenja kako bismo mogli da izađemo iz ove situacije. To je sada na gradu, imamo uveravanja da će oni vrlo brzo reagovati", rekao je Jovanić.

Radnici podsećaju da sahrane u Nišu koštaju od 40.000 do 100.000 dinara. Računica je, kažu, jasna ako to pomnože sa brojem sahrana.

Jedino što im nije jasno, kažu, je to kuda i kome ide toliki novac.

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: