NI: Predstavljena knjiga “Vučić i cenzura”

Regionalne vesti - Nedelja 15.11.2015 - 14:09

Svaka vlast je prolazna. Ne dajte da vam porobe umove, jer kad vam porobe umove tu nema spasa, sve ovo drugo prođe i ode i mi nastavimo da živimo dalje, rekao je Srđan Škoro autor knjige “Vučić i cenzura” pred oko dvestotinak Nišlija.

Knjiga Vučić i cenzura cenzurisana u Nišu; Foto: Vanja Keser Knjiga Vučić i cenzura cenzurisana u Nišu; Foto: Vanja Keser

Jedna od najposećenijih promocija knjiga u Nišu u poslednje vreme, u centru grada okupila je ljude koji su, sudeći po komentarima, na neki način osetili cenzuru na svojoj koži ili jednostavno došli da pruže podršku autoru, ali i slučajne prolaznike.

Škoro, koji je smenjen sa uredničkog mesta u “Večernjim novostima" nakon što je kritikovao sastav Vlade premijera Aleksandra Vučića, rekao je da knjiga nastala kao zbirka njegovih blogova i kolumni koje govore o slobodi medija.

Knjigu sam napisao silom prilika, kao što sam i bloger postao silom prilika.


Bahatost vlasti je očigledna i opomena je za sve druge.

Jednostavno zastrašuju ljude, a zastrašeni ljudi procene da je boje da nikoga ne barne i da ćute nego da se bore, jer onda će proći ili kao Srđan Škoro ili kao neki drugi koji tako prođu - rekao je Škoro.

Sa njim je knjigu Nišlijama predstavio i Dragoljub Petrović, novinar lista “Danas” i kolumnista “Nedeljnika” i online izdanja Televizije N1.

On kaže da je gašenje “Utiska nedelje” zapravo bio vešt potez vlasti i primer ostalima koji bi da kritikuju.

Olja Bećković je bila najbolji intervjuista i svi su mislili njoj niko ništa ne može jer je opstala u raznim režimima.

To vam je kao u masovnoj tuči, pa prebijete onog ko je najjači, onda se ostali razbeže i to je bio neki sistem koji su oni sproveli - rekao je Petrović.

Na promociji koju su organizovale “Južne vesti” aktivno su učestvovali i građani koji su postavljali pitanja.

Škoro je na kraju podelio knjige profesorima i penzionerima kako bi “nadoknadili 250 dinara tako što će nakon čitanja knjigu prodati nekom drugom i živeti lakše i bolje”.

Podsetimo, knjiga “Vučić i cenzura” naišla je na veliki otpor i veliku cenzuru, a njenu promociju u Nišu odbila je Narodna bilblioteka, ali i “Deli centar”, dok su predavanja o cenzuri odbili Pravni i Filozofski fakultet.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: