NI: Proizvodnja neprekidno pada

Regionalne vesti - Četvrtak 18.09.2014 - 11:33

U prvoj polovini ove godine industrijska proizvodnja u Nišu opala je za 13,8 % u odnosu na isti period 2013. godine, dok je u odnosu na 2012. godinu manja za oko 50%, pokazuju zvanični statistički podaci.

Statistika pokazuje da je u prvih šest meseci ove godine najviše opala proizvodnja poluproizvoda i to za čak 68 odsto. Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 33% netrajnih proizvoda za široku potrošnju skoro za 14%, a energije za 12 odsto.

Predsednik Unije poslodavaca Niša Zoran Stojković uzroke pada industrijske proizvodnje u Nišu vidi u prevelikim dažbinama koje poslodavci moraju da plaćaju i suviše revnosnom „uterivanju“ dugova za poreze, doprinose i slično.

- Poslodavce u Nišu niko ne pita gde da pronađu novac za isplatu svih obaveza u situaciji kada su kupovna moć i promet među firmama opali za više od 50 odsto - rekao je Stojković.

Dekan Ekonomskog fakulteta dr Zoran Aranđelović kazao je da nije ni malo iznenađen time što industrijska proizvodnja opada jer u Nišu još nije krenula reindustrijalizacija, a uz to je veoma loša struktura postojeće privrede.

- Ne očekujem da se stanje u niškoj privredi popravi ni u narednih deset godina jer talas investicija koji je krenuo iz Beograda nije stigao do Niša, već samo do Jagodine – kazao je dr Aranđelović.
 

JuGmedia, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: