NI: Skupo zatvorsko prebijanje

Regionalne vesti - Ponedeljak 22.09.2014 - 07:49

Osnovni sud i Osnovno tužilaštvo u Nišu do 3. decembra moraju da plate popola odštetu od 134.500 evra grupi od 37 zatvorenika KP zavoda u Nišu.

Prebijanje iza rešetaka košta silne evre Prebijanje iza rešetaka košta silne evre

Obe pravosudne institucije moraće da plate po 67.250 evra, što znači da će svako od zatvorenika dobiti po 3.500 evra, dok je za troškove postupka dosuđeno ukupno 5.000 evra. Zatvorenici su podneli predstavku zbog kršenja člana 3 Konvencije o ljudskim pravima (zabrana mučenja), tvrdeći da je upotrebljena prekomerna sila tokom intervencije specijalnih policijskih snaga 24. novembra 2006. u KP zavodu u Nišu, za vreme protesta osuđenika.

- Tog 24. novembra policija je upala u sedam ujutro. Počeli su palicama da nas biju. Ja sam bio u paviljonu C3, sve su nas izbacili napolje, vezali i ostavili da ležimo na betonu. Zadobio sam prelome dva prsta i dva rebra i imao masnice i podlive po celom telu - kaže jedan od tadašnjih osuđenika Zoran Antić iz Niša.

Kako se navodi u presudi, Evropski sud je konstatovao da se na osnovu izveštaja ne može tvrditi da su povrede koje su zadobili osuđenici nastale tokom policijske intervencije, ali je država obavezna na odštetu jer nije sprovela delotvornu istragu - kaže naš izvor.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: