NI: Sporni milionski tenderi za Novu godinu

Regionalne vesti - Ponedeljak 16.01.2017 - 18:12

Doček Nove godine u organizaciji Niškog kulturnog centra (NKC), koji je građane koštao oko 5 miliona dinara, plaćen je preko tendera za koje, kažu iz Uprave za javne nabavke, nisu ispoštovani zakonski rokovi i procedure.

Mnoge nedoumice oko dočeka Nove godine U Nišu; FOTO: Thinkstock Mnoge nedoumice oko dočeka Nove godine U Nišu; FOTO: Thinkstock

Iako po Zakonu, javne nabavke male vrednosti moraju da budu istaknute na Portalu javnih nabavki najmanje 8 dana, kako bi svi zainteresovani ponuđači imali vremena da se prijave, to u NKC-u nije učinjeno, već su ugovori sa pobednicima tendera zaključeni dan ranije od predviđenog roka.

Koncert “Bijelog dugmeta” Nišu je poklonio Klub privrednika, a NKC je za “tehnikalije” kao što su bina, ozvučenje i oprema, sklopio ugovor sa beogradskom firmom “Sky Solution” i platio oko 2.5 miliona dinara.

Još toliko je, na odvojenom tenderu, plaćeno i PR agenciji “Whipart” za vatromet, obezbeđenje, smeštaj izvođača, grejalice za binu i slično.

Na oba tendera ove firme bile su jedini ponuđači, koji su sa NKC-om sklopili ugovor već posle nedelju dana od objavljivanja na Portalu.

Tako je poziv za podnošenje ponuda za “agencijske usluge - organizacija dočeka Nove godine na Trgu kralja Milana” istaknut na Portalu 13. decembra, a ugovor sa “Whipartom” zaključen 21. decembra, dok je za “tehničku realizaciju dočeka Nove godine na Trgu kralja Milana” poziv okačen 14. decembra, a ugovor sa “Sky solutionom” sklopljen 22. decembra.

Kako kažu u Upravi za javne nabavke, to im je privuklo pažnju i probudilo sumnju da nešto nije u redu sa tenderima.

- Nama je privuklo pažnju rok za podnošenje ponuda i vreme, odnosno krajnji rok. 8 dana je najmanji rok kod javnih nabavki malih vrednosti, a ovde su ugovori zaključeni posle 7 dana.

Zbog toga ova javna nabavka deluje sumnjivo - rekli su u Upravi.

U Upravi dodaju kako u Zakonu ovo nije propisano kao prekršaj, pa "ne mogu oni nešto da urade", ali, kažu, prikupljaju informacije koje će da proslede Inspekciji zaduženoj za Niš.


Pravna služba NKC-a: Direktorka naložila da "požurimo"

U pravnoj službi NKC-a kraći rok za podnošenje ponuda od propisanog pravdaju “kratkim periodom za realizaciju ugovora”, i smatraju da je to krivica direktorke ove ustanove Bojane Simović.

Nataša Ristić iz NKC-a, koja je na Portalu javnih nabavki navedena kao osoba odgovorna za spornu dokumentaciju, kazala je kako je svesna da tender nije bio po proceduri, ali da joj je tako “naložila direktorka”.

- Pa šta da vam kažem? Ja moram da radim po nalogu direktora.

Kao i cela pravna služba. Kratko je vreme bilo i to je - rekla je Ristićeva.

Ipak, direktorka ove ustanove negira ovakve tvrdnje i kaže kako ona “ne daje nikakve naloge u vezi sa javnim nabavkama”.

- Uopšte ne razumem takve tvrdnje. Ja samo dajem nalog za otvaranje javne nabavke.
Sigurna sam da tako nešto nikada nisam rekla. Meni iz pravne službe odgovorno tvrde da su javne nabavke raspisane 8. i 9. decembra, a ne 13. i 14. - rekla je Simovićeva.

Međutim, nakon nekoliko dana, Simovićeva je nazvala novinare Južnih vesti, tvrdeći da su joj "u pravnoj službi rekli da se računa i dan kada je ugovor objavljen, pa da ako se tako računa, onda ima tačno 8 dana".


NKC još nije dostavio objašnjenje zašto je organizacija plaćena mnogo više od procenjene vrednosti

Iako je procenjena vrednost NKC-a za agencijske usluge bila 2.080.000 dinara, ugovor koji je sklopljen sa “Whipartom” iznosi čak 400.000 više od toga.

Prema Zakonu o javnim nabavkama, u ovakvim slučajevima, naručilac je dužan da Upravi za javne nabavke i Državnoj revizorskoj instituciji pošalje izveštaj sa obrazloženjem zbog čega se dogodilo odstupanje od planirane vrednosti, ali to niko iz rukovodska NKC-a do danas nije učinio.

Međutim, Simovićeva tvrdi da NKC ovim ugovorom nije platio više od procenjene vrednosti, jer je procenjena vrednost iskazuje bez PDV-a, koji su oni uračunali pri sklapanju ugovora, bez obzira na to što "Whipart" ne podleže PDV-u.

Ipak predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović kaže da ne može da se "uračanava porez, ako ponuđač ne podleže porezu".

- Procenjena vrednost se iskazuje bez PDV-a. Pošto ponuđač ne podleže PDV-u u tom slučaju procenjena vrednost treba da bude ista kao i krajnja vrednost - navodi Dobrašinović.

Podsetimo, NKC je ovaj sporan ugovor potpisao sa PR agencijom “Whipart”, u kojoj je prokurista Ivan Matejević, inače urednik kulturnog programa Centra za kulturu i umetnost Aleksinac, koji je 2014. na tenderima “nabacivao” svirke bendovima koje je zastupala ova agencija, inače u vlasništvu njegove ćerke Smiljane Matejević.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: