Niš slavi Dan oslobođenja

Regionalne vesti - Nedelja 11.01.2015 - 09:24

Niš će danas svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima u centru grada obeležiti godišnjicu oslobođenja od Turaka.

Panorama Niša wikipedia.org Panorama Niša wikipedia.org

Na svečanoj sednici Skupštine grada biće uručene nagrade "11. januar", najviše gradsko priznanje koje se dodeljuje kolektivima i pojedincima.

Ovogodišnje najviše priznanje dodeljeno je Univerzitetu u Nišu u kategoriji kolektiva i pojedincima: književnicima Vidosavu Petroviću i Dejanu Stojiljkoviću i novinarima Tomislavu Todoroviću i Timošenku MIlosavljeviću.

Univerzitet u Nišu osnovan je juna 1965. godine i njegovim osnivanjem zaokružen je jedan značajan period u novijoj istoriji Niša, navodi se u obrazloženju Komisije za nagrade grada.

Na 13 fakulteta Univerziteta u Nišu, na svim nivoima studija, studira 27.884 studenta, a od osnivanja do danas diplomiralo je 58.557 studenata.

Akademski naziv magistra nauka steklo je 2.528, a odbranjene su 1.492 doktorske disertacije.

Nastavu na 13 fakulteta izvodi 1.594 nastavnika i saradnika.

Univerzitet u Nišu ostvario je sradnju sa preko 50 visokoobrazovnih institucija u svetu.

Književnik i publicista Vidosav Petrović radio je najpre kao novinar i urednik u "Narodnim novinama", "Glasu omladine", Radio Nišu i kao honorarni saradnik "Večernjih novosti" i Novinske agencije Tanjug, navodi se u obrazloženju Komisije za nagrade.

Bio je član prve redakcije obnovljenog časopisa "Gradina", prvog odbora "Filmskih susreta", Horskih svečanosti. Autor je više književnih dela, prevashodno sa niškom tematikom: zbirke pripovedaka Dietro il sipario (" Iza zastora"), "Zaštitnik grada". U časopisu "Gradina" objavio je dramske tekstove "Slika za veliki zid", "Crvena opština", "Ibiš-aga, "Čegarsko uspenje", "Prejaka reč".

Njegove knjige prevedene su na italijanski, engleski, slovenački, bugarski i makedonski jezik.Vrsni je priređivač knjiga o važnim događajima i ličnostima iz niške kulturno-istorijske prošlosti: "Branko Miljković u sećanju savremenika", "Stevan Sremac u uspomenama i

anegdotama", "Ratna prestonica - Niš 1914-1915", "Niš u delima putopisaca", "Dragiša Cvetković - njim samim".

Dejan Stojiljković je svojim zamašnim književnim opusom zauzeo veoma značajno mesto u srpskoj književnosti i istovremeno afirmisao nišku književnu scenu, navodi se u obrazloženju Komisije za nagrade.

Autor je romana "Konstantinovo raskršće", "Duge noći i crne zastave", "Znamenje anđela", a sa Vladimirom Kecmanovićem je objavio roman "Kainov ožiljak".

Njegove knjige prevedene su na druge jezike, engleski, ruski, makedonski i grčki jezik, a idejni je tvorac Treš festa, festivala andergraund književnosti.

Novinar Tomislav Todorović, danas dopisnik dnevnog lista "Politika", ranije je radio u Radio Nišu, bavio se sportskim novinarstvom i osim izveštavanja iz Niša i tog dela Srbije, izveštavao je sa svetskih i evropskih događaja: iz Japana, Južne Koreje, Brazila, Velike Britanije, Italije, Nemačke, Francuske, Holandije, Španije...

Više puta je nagrađivan od strane novinarskih udruženja, a 2010. godine nagrađen je priznanjem "Dopisnik godine", navodi se u obrazloženju Komisije za nagrade.

Urednik i novinar niškog dnevnog lista "Narodne novine" Timošenko Milosavljević objavio je više knjiga satirične i humorističke proze i dramskih tekstova. Piše aforizme (objavio zbirke "Azbuka nečistoće 1" i "Azbuka nečistoće 2"), a objavio je romane "Zemljani radovi" i Srbija rimejk".

Milosavljević je nagrađivan za aforizme u listu "Stradija" i dobitnik je "Zlatne kacige" na međunarodnom festivalu humora i satire 1996. godine.

Nagrada "11. januar" dodeljuje se po 19. put.

Niš je oslobođen od Turaka 11. januara 1878. godine.

Tanjug, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: