Niš: Smanjuju se abnormalno povećani porezi

Regionalne vesti - Četvrtak 17.08.2017 - 14:19

Oko 6.000 domaćinstava u niškom kraju koja su proteklih meseci dobila višestruko uvećana poreska rešenja na imovinu zbog promene namene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, mogla bi uskoro da odahnu jer je grad Niš najavio promenu odluke o određivanju vrste zemljišta za utvrđivanje poreza na imovinu.

Porez na imovinu ove godine viši i do 85 puta! FOTO: Free Images Porez na imovinu ove godine viši i do 85 puta! FOTO: Free Images

Ta odluka će se naći pred odbornicima Skupštine grada u utorak, 22. avgusta, a njom je predviđeno da se građevinsko zemljište koje se isključivo koristi za poljoprivrednu proizvodnju, za potrebe utvrđivanja poreza na imovinu smatra poljoprivrednim zemljištem.

Veliki broj domaćinstava u selima i prigradskim naseljima na području grada Niša ove godine trebalo je da plati desetostruko veći porez na imovinu, a među njima je bilo i onih koji su ove godine u odnosu na prošlu trebalo da plate čak 85 puta veći porez na imovinu.

Najdrastičniji primer je domaćinstvo iz Donjeg Međurova kome je prošle godine stiglo poresko rešenje na 1.700 dinara, a ove godine iznosi čak 146.000 dinara.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša izjavio da aktuelna vlast nije krivac za drastično uvećanje poreza žitelja prigradskih naselja i sela, i da uzrok treba tražiti u izmenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) koji je prethodna gradska vlast usvojila 2011. godine.

Predstavnici opozicije, međutim, i dalje tvrde da je za ekstremno visoka poreska rešenja kriva aktuelna vlast jer je višestruko uvećala poreske stope.

n1info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: