Nišlijki izvadili duplo više krvi?

Regionalne vesti - Četvrtak 26.11.2015 - 11:32

U niškom Zavodu za transfuziju od dobrovoljne davateljke uzeto je skoro duplo više krvi nego što je uobičajeno, čime je stvoren potencijalni rizik po njeno zdravlje!

Nemar ili zamena teza; Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević Nemar ili zamena teza; Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Ovo tvrdi predsednik Upravnog odbora Zavoda Slobodan Milenković, koji je o novom skandalu obavestio medije.

Milenković kaže da o ovom slučaju, kao i do sada, u Zavodu ćute i da je od davateljke uzeto 750 mililitara krvi u kesu u kojoj se normalno uzima 450 mililitara!

- Zbog ogromne količine krvi, a male količine antikoagulansa odmah je došlo do zgrušavanja zbog čega je ona odbačena kao jedinica koju nije moguće primeniti za transfuziju.

Sve to je zabeležila popodnevna ekipa koja je radila na procesiranju krvi - kaže Milenković.

On tvrdi i da je dobrovoljna davateljka krvi posle svega poslata kući normalno kao i posle svakog regularnog davanja “bez obzira što joj je uzeto skoro duplo više krvi nego što je to propisano i što je zbog toga mogla da ima ozbiljne posledice po zdravlje”.

Direktorka Zavoda Dr Vesna Knežević negira Milenkovićeve optužbe i ukazuje da takve neistine urušavaju ugled ove važne ustanove.

- Radi se o notornoj neistini koju iznosi predsednik UO iz ličnih interesa. Ništa nije tačno.

Nije uzeto više od 450 mililitara krvi, niti je došlo do koagulacije.

Uzeta je propisana količina, a žena nije poslata kući nego je normalno otišla bez ikakvih posledica.

Milenković neistinama urušava ugled Zavoda iz ličnih interesa jer želi da se vrati na mesto direktora, a ovo je i osveta jer mu sina koji radi kao vozač nismo zaposlili na mesto šefa računovodstva.

Sve u zavodu se radi po zakonu i davaoci nemaju razloga da brinu - tvrdi direktorka.

Načelnik odeljenja za prikupljanje, testiranje i obradu krvi Dr Predrag Đorđević smatra da se radi o „namernoj zameni teza“.

- Krv se uzima u kesi zapremine 450 mililitara u kojoj je i sredstvo protiv koagulacije. Ta kesa povezana je crevima sa još tri kese u kojima se u daljem postupku odvajaju produkti krvi i u kojima su takođe konzervansi kako bi se sačuvali.

Pošto je utvrđeno da jedna kesa teži 750 grama, odvojena je radi provere.

Onda je utvrđeno da kesa ne sadrži veću količinu krvi, niti da je došlo do zgrušavanja, već da je iz jedne od tri pomoćne kese došlo do prelaska konzervansa u kesu u kojoj je krv usled tehničkog nedostatka na samoj kesi, što nije naš propust - objašnjava Dr Đorđević.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: