Nišvil - turistička manifestacija godine

Regionalne vesti - Ponedeljak 28.09.2015 - 07:37

Uz obrazloženje da je “najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope” koji doprinosi ekonomskom i kulturnom razvoju Niša, “Nišvil” je dobio nagradu Turističke organizacije Srbije kao najbolja turistička manifestacija ove godine.

Najviše priznanje u oblasti turizma Srbije; Foto: Dejan Ristić Najviše priznanje u oblasti turizma Srbije; Foto: Dejan Ristić

Ovo je, kako se navodi na sajtu TOS-a, najviše priznanje u oblasti turizma koje dodeljuje Republika Srbija.

“Nišvil” je, stoji u obrazloženju nagrade, zaslužio “Turistički cvet” jer je na svoj način doprineo razvoju, unapređenju i promociji turizma u Srbiji.

“Nišvil” doprinosi i promociji Niša, njegove kulturne, istorijske i turističke vrednosti, kao i cele Srbije.

Manifestacija ima i pozitivne ekonomske efekte za grad, u kome prosečan posetilac potroši oko 60 evra dnevno na smeštaj, hranu i razne aktivnosti - navedeno je u obrazloženju.

Direktor festivala Ivan Blagojević kaže da je ova nagrada treća po redu koju je festival dobio.

Nagrade, dodaje, ne dobijaju često, pa im je ova utoliko draža.

Ovo je priznanje za žilavu borbu za opstanak ovog festivala.

Osim ukrasa za vitrinu “Nišvila”, dobili smo mogućnost da nastupimo na Međunarodnom sajmu u Štutgartu, ali i veći publicitet, veću posetu turista i, nadam se, bolju podršku države - kaže Blagojević.

On napominje da je sa oko 300.000 evra budžeta “Nišvil” uspeo da dovede oko 600 izvođača na 100 koncerata, kao i da organizuje ukupno 201 program, uključujući izložbe i promocije.

Kroz Niš je za 4 festivalska dana, kaže, prošlo oko 130.000 ljudi, a od tog broja 8 % je stranih turista.

Sledeći “Nišvil” koji se uveliko priprema će, zbog nedostatka para, najverovatnije ostati bez besplatnog “Matine” stejdža, a biće smanjen i broj volontera.

Više od pola sredstava ide na tehniku, a manji deo na izvođače koji su zapravo i najbitniji.

Cilj nam je da dovedemo ozbiljne hedlajnere. Pregovaramo sa Vintonom Marsalisom, moguće je da ćemo dovesti Dr Džona, Džordža Klintona, ali i Kendi Dalfer.

Sve zavisi od dogovora sa njihovim menadžerima - kaže Blagojević.

Karte za “Nišvil 2016”, koji će biti održan od 11. do 14. avgusta, biće u pretprodaji od 1. oktobra po ceni od 1.500 dinara za komplet.
 

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: