Njujork tajms: Makedonija je na prekretnici

Regionalne vesti - Petak 12.06.2015 - 12:20

Makedonija je na prekretnici sa mnogo problema, pa ne čudi što je ovu zemlju u poslednih pet godina napustilo preko 300 hiljada građana, piše Njujork tajms.

Kkao rešiti krizu u Makedoniji? Kkao rešiti krizu u Makedoniji?


"Makedonija stoji po strani u predsoblju Evrope, izolovana zbog problema sa imenom, preti joj etnički sukob a demoralisana zbog slabe privrede zog koje je ova zemlja na prvom mestu u Evropi po nezaposlenosti. Nije iznenađenje što je ovu zemlju u poslednjih pet godina napustilo preko 300 hiljada građana", prenosi INA.

"Dok ova zemlja glumi reforme i laže Brisel integrativnim procesima, vladajući režim nastavlja sa balkanskim stilom ‘funkcionalne demokratije’. Zapošljavanje u valdi je uslovljeno glasanjem za partiju na vlasti, dok je zatvorena jedna od televijija koja se najkritičkije odnosila prma vlasti. Vladajuća partija VMRO-DPMNE koristi izbore da bi pokazala kako se opoziciji ne može verovati i da priprema izbore kako bi sama bila izabrana”, naglašava Njujork tajms.

Dalje se kaže kako je vlada, zanesena stvorenim imidžom žrtve stranih zavera u suštini izgradila agresivnu nacionalističku retoriku prema svojim susedima.

List dalje naglasava da je otvaranjem afere sa prisluškivanjem, lider makedonske opozicije Zoran Zaev obelodanio jedan od najvećih skandala u toj zemlji, gde je vlast pratila i snimila 670 hiljada nezakonito prisluškivanih telefonskih razgovora opozicionih politicara, ministara, drugih državnih rukovodilaca, novinara, nevladinog sektora, sveštenstva itd. Ovo prisluškivanje obelodanjuje korupcionaške i kriminalne aktivnosti, krađu glasova, ali i prikrivanje ubistava.

U vezi majskih događanja u Kumanovu se kaže da su se albanske oružane snage i makedonske snage bezbednosti sukobile u blizini ovog grada i da je tom prilikom živote izgubilo 22 lica, ali a se time ponovo vratio strah od međuetničkog nasilja.

U tekstu se ipak naglašava da sadašnja događanja nemaju ništa zajedničko sa sukobom iz 2001.

Nezadovoljstvo elitom je ujedinilo Makedonce i Albance, dok su demonstracije jedno od retkih mesta gde je evropska nada u multietničku Makedoniju stvarnost.

b92

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: