Novi način obračuna grejanja

Regionalne vesti - Četvrtak 23.07.2015 - 09:55

Gradske vlasti u Nišu predstavile su mere koje će preduzeti u oblasti daljinskog grejanja, a primenjivaće se od naradne grejne sezone.

od sledece grejne sezone novi nacin obracuna FOTO: portal gradonacelnika Nisa od sledece grejne sezone novi nacin obracuna FOTO: portal gradonacelnika Nisa
 
Gradonačelnik Niša Zoran Perišić i resorni većnik za komunalne delatnosti i energetiku Miloš Banđur, predstavili su novi algoritam obračuna i način određivanja cene grejanja koji će ubuduće biti jednak za sve toplane u Srbiji.
 
Najavljen je i novi izgled računa koji će biti razumljiviji potrošačima.
 
- Iz gradskog budžeta biće opredeljeno najmanje 50 miliona dinara za subvencioniranje korisnika koji su socijalno najugroženiji, što će biti dovoljno za oko 5.000 korisnika sa najnižim prihodima, dok će se dodela subvencija izvršiti  putem javnog poziva koji će biti objavljen nakon sednice Skupštine grada - objasnio je Perišić.
 
Banđur ističe da će već u avgustu potrošačima biti dostavljen račun o utrošku toplotne energije po mesecima u toku prethodne godine, na osnovu kojeg će građani moći sami da procene da li im je isplativije da plaćaju grejanje po utrošku ili po kvadratu stana.
 
- Prve izmene odnose se na stanare starih zgrada, sa lošim instalacijama i izolacijama. Ideja je da se specifična potrošnja toplotne energije, koja se predstavlja kao kilovat-sat po metru kvadratnom, ubuduće subvencioniše za svakog korisnika koji premaši 120 odsto prosečne mesečne specifične potrošnje - objasnio je Banđur.
 
Ako cena gasa ostane nepromenjena, a trenutno je 44,66 dinara, onda će varijabilni deo biti 6,52 dinara po kilovat-satu, rečeno je na konferenciji za novinare.
 
Blic/OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: