Oko 14.000 Nišlija dobilo duplo veće račune za porez

Regionalne vesti - Petak 28.07.2017 - 13:13

Naslednici onih koji su imali poreske olakšice, a preminuli su, dobili su poreska rešenja na duplo veće iznose. Iz lokalne poreske administracije kažu da su uporedili podatke sa matičnom službom, i da su rešenja bez olakšica stigla na skoro 14.000 adresa u Nišu.

Rešenja za Nišlije bez poreskih olakšica FOTO: OK Radio Rešenja za Nišlije bez poreskih olakšica FOTO: OK Radio

To je uvećalo porez na imovinu duplo, onim građanima čije se nekretnine vode na preminule pretke.

- Iznenadili smo se kada smo dobili poresko rešenje na 8.000 dinara, a dosada smo plaćali oko 3.500 dinara - govori jedan Nišlija.

Zbog toga su mnogi tek po dobijanju rešenja ušli u proceduru promene vlasništva i dokazivanja da žive na adresama gde su dobili rešenja bez olakšica, jer samo pod tim uslovom mogu da dobiju 50 % umanjenja.

To je, prema rečima Nišlija koji su se našli u ovoj situaciji, stvorilo gužve u Poreskoj kancelariji u “Kalči”, pa pojedini čekaju u redu i satima, kako bi reklamirali rešenje.

- Oni su na osnovu starih poreskih prijava svih ovih godina imali umanjenje za poreski kredit od 50 %.

Sada je za sva preminula lica poreski kredit ukinut jer je Zakon o porezima na imovinu propisano da se poreski kredit odobrava obveznicima koji stanuju na adresi tako da su svi dobili pun iznos poreza bez umanjenja - objašnjava Nina Ilić iz Poreske.

Ona dodaje da naslednici koji žive na adresama svojih preminulih, treba da prevedu vlasništvo na svoje ime, te da će dobiti nova rešenja.

- Tu je rešenje da naslednici sa naslednim rešenjem izvrše promenu što su bili obavezni da urade i u roku koji je bio zakonski nakon dobijanja pravosnanog naslednog rešenja a oni nisu do sada uradili - objašnjava Ilićeva.

Ilićeva kaže da je oko polovine obveznika čiji su preci na koje se vode nekretnine preminuli, do sada redovno plaćali porez.

Oko 6.000 ljudi dobilo enorman porez na njive

Veća muka oko poreza na imovinu od ove godine zadesila je vlasnike parcela većih od 10 ari, na kojima nema objekata i na kojima niko ne živi.

Kako objašnjavaju u Poreskoj, te parcele se sada vode kao građevinsko zemljište i zbog toga je porez na njih višestruko uvećan.

Ilićeva kaže da se kvadrat građevinskog zemljišta vrednuje 1.554 dinara. Obveznika koji sada plaćaju porez na ovu vrstu zemlje u okolini Niša ima više od 6.000.

Poljoprivredno zemljište, poređenja radi, vrednuje se 100 dinara po kvadratu, na šta se dodaju koeficijenti za obračun poreza.

- To su teritorije sela Kamenica, Donje i Gornje Međurovo, Donja i Gornja Vrežina, Popovac, Vlase itd. To su zone u kojima je po planskom dokumentu predviđena gradnja.

U ovom trenutku se određen broj parcela ne koristi kao građevinsko zemljište, nije izgrađen objekat ali je u Katastru tako upisano i mi na osnovu toga donosimo rešenja - navodi Ilićeva.

Ona objašnjava da su ove obveznike sukcesivno uvodili u evidenciju, i da takvih ima najviše u 7. zoni.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: