OPASNO Klizišta ugrozila osam kuća u Nišu!

Regionalne vesti - Utorak 14.04.2015 - 19:36

Klizišta u Ulici Partizanskih kurira u Nišu i Ulici Pobede u Gabrovcu, direktno ugrožavaju osam kuća, rekao je zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije i gradski većnik prof. dr Žarko Ranković.

Foto: K. Kamenov Foto: K. Kamenov

On ističe da je odlučeno da se za dvadesetak dana proglasi vanredna situacija u tim delovima opštine Palilula radi brže sanacije klizišta.

- Angažovan je Zavod za urbanizam da uradi geometrijsko snimanje terena. Očekujemo da za 20 dana imamo geotehničku podlogu terena sanacije, nakon čega će odmah biti proglašena vanredna situacija u tim ulicama kako bi se javne nabavke sprovele ubrzano i omogućio nesmetani prolazak građevinskih mašina kroz parcele.

Nakon toga će se izabrati firma koja će uraditi projekat sanacije za šta je potrebno sedam dana i odmah nakon toga izvođač radova. Vanredna situacija će trajati dok se ne završe radovi - kaže Ranković.

Građani strahuju da bi sporost reagovanja gradske birokratije mogla da bude fatalna po njihve objekte.

Ivan Vidanović iz Ulice Partizanskih kurira, čija je kuća najugroženija jer je klizište oborilo potporni zid i dovuklo ga do pred samu kuću, kaže da je u strahu i za svoj objekat i za svoj život.

- Tri kuće imaju zabranu korišćenja ali potencijalno je ugroženo još pet u našoj ulici. Odbio sam da se iselim jer ako to učinim, onda će se sve rešavati još sporije.

Klizište je ponovo proradilo u maju prošle godine, ali do sada još ništa nije urađeno. Zemlja je oborila potporni zid koji je došao do same kuće i ako udari u nju, oštetiće noseće stubove.

Tada će šteta biti nesaglediva. Strah me je za život, ali ne želim iz svoje kuće u Gerontološki centar, gde su nam obezbedili prinudni smeštaj - kaže Vidanović.
 
On apeluje da se što pre krene u sanaciju klizišta kako bi se predupredile veće štete.
 
-  Radnici JKP „Gorica“, danas su došli da poseku drveće koje je došlo do same kuće. Ali, informacije koje stižu do nas da će vanredna situacija biti proglašena za 20 dana nisu optimističke.

Bojim se da će tada biti kasno. Napominjem da su sve kuće koje su ugrožene klizištem građene na gradskom građevinskom zemljištu i da imaju građevinsku i upotrebnu dozvolu - kaže Vidanović.
 

B. Janačković, Blic

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: