Ostavke ministara posle Kumanova

Regionalne vesti - Sreda 13.05.2015 - 07:52

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, ministar za transport i veze Mile Janasijeski i šef tajne službe Makedonije Sašo Mijalkov podneli su ostavke

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Portparol makedonske vlade je agenciji AFP izjavio da je Gruevski prihvatio njihove ostavke. Očekuje se da i državni tužilac Marko Zvrlevski da ostavku.

Gruevski je večeras Sobranju dostavio predlog za izbor dva nova člana vlade - umesto Jankulovske za novog ministra MUP-a predložio je Mitka Čvakova, a umesto Janasijevskog Vladu Misajlovskog, javila je MIA.

Čakov je aktuelni direktor Biroa za javnu bezbednost, a Misajlovski je drirektor Javnog preduzeća za državne puteve.

Predsednik Sobranja Janko Veljanovski je novu sednicu Sobranja zakazao za sutra u 13 časova.

Inače, u pisanoj ostavci Saša Mijalkov, šef tajne službe i bliski saradnik Gruevskog, naglasio je da će nastaviti da radi u skladu sa svojim principima i ubeđenjima.

- Uvek ću biti tu za Makedoniju i naš narod - naveo je Mijalkov.

Janakijeski je u neopozivoj ostavci premijeru poručio da smatra da će njegova ostavka doprineti političkoj stabilizaciji Makedonije na njenom putu ka EU i NATO.

Jankulovska je u ostavci dostavljenoj premijeru napisala da smatra da je u ovim teškim danima za Makedoniju, zarad deblokade političke krize, vreme da se povuče sa pozicije ministarke unutrašnjih poslova, uverena da će to doprineti prevazilaženju aktuelne situacije u državi.

Ministarka Jankulovska je nakon podnete ostavke napisala na svom profilu na Fejsbuku da je "proteklih godina radila profesionalno, ne štedeći vreme i energiju, rukovodeći se interesima građana i Makedonije". Ona se zahvalila premijeru Makedonije na ukazanom poverenju, svojoj porodici i prijatečljima na razumevanju i svom timu u MUP-u sa kojima je sa zadovoljstvom sarađivala.

Istovremeno, u Skoplju su nastavljeni antivladini protesti u kojima građani traže odgovornost za prikrivanje ubistva mladića Martina Neškoskog na slavljeničkom mitingu VMRO-DPMNE pre dve godine u Skoplju.

Njega je, kako je obelodanila opoziciona SDSM Zorana Zaeva, nasmrt pretukao policajac koji je te noći bio na dužnosti.

Opozicioni SDSM Zorana Zaeva je od polovine februar obelodanjivala “medijske bombe”, nezakonito snimljene razgovore, najčešće Jankuloske i Mijalkova, u vezi sa mnogim spornim slučajevima.

Smene i ostavke dolaze i tri dana nakon policijske akcije u Kumanovu u kojoj su stradala osmorica policajaca i 14 terorista. Uhapšeno je ukupno 30 pripadnika terorističke grupe koji su na saslušanju priznali da su planirali napad na glavni grad Makedonije.

Od 30 uhapšenih terorista 18 su s Kosova, dvojica su makedonski građani s boravkom na Kosovu, devetorica su državljani Makedonije i jedan je albanski državljanin s boravkom u Nemačkoj.

Pojedini od privedenih terorista otkrili su i tajnu lokaciju na kojoj su sakrivali oružje i municiju. Policajci su u improvizovanom bunkeru pronašli i oružje koje je ukradeno prilikom napada na karaulu u selu Gošince.

TANJUG, B92

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: