Ovaj posao je hit u svetu, a evo kako do njega u Srbiji

Regionalne vesti - Nedelja 12.04.2015 - 20:12

Biotehnolog je zanimanje koje u Srbiji, ali i u svetu postaje sve popularnije, što je i razumljivo s obzirom na to da je ovo jedina grana privrede koja dosad nijednom nije doživela pad.

Biotehnologija je inženjerska grana budućnosti, Foto: N. Radenković Biotehnologija je inženjerska grana budućnosti, Foto: N. Radenković

Biotehnolog se postaje završetkom osnovnih studija na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu i tehnološkim fakultetima u Novom Sadu i Leskovcu.

Novosađan imaju po dva smera u ovoj oblasti i to prehrambenu biotehnologiju i biohemijsko inženjerstvo.

U Leskovcu postoje studije za prehrambenog tehnologa i biotehnologa. Beograd ima odvojen studijski program za biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju.

Profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta Zorica Knežević Jugović kaže da se iz godine u godinu povećava broj studenata koji upisuju ove smerove.

- Zabeležen je veliki trend rasta broja biotehnologa. Sada smo na trećoj godini imali 65 studenata, a na drugoj 120. Od ukupnog broja upisanih, čak 25 odsto ode na biotehnologiju – kaže Knežević Jugović i odmah objašnjava:

- Biotehnologija sama po sebi predstavlja primenu i bioloških i inženjerskih disciplina. Uzimajući u obzir veliku nezaposlenost u Srbiji, diplomirani biotehnolozi, imaju dobar prolaz na tržištu.

Oblast zaposlenja je dosta široka, a njihova diploma je prepoznatljiva i kod nas i u svetu jer su osposobljeni za sve oblasti biotehnologije i prehrambene industrije – kaže ova profesorka.

Biotehnologije su tehnologije koje koriste biološke sisteme, žive organizme ili njihove delove za unapređenje postojećih ili dobijanje potpuno novih proizvoda.

Biotehnologije su prirodne, održive i nude rešenja za probleme savremenog čoveka, poput nestašice energenata, hrane i problema zagađenja.

Zasnivaju se na primeni mikroorganizama i enzima u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, u tretmanima otpada, ali i za dobijanje organskih kiselina, rastvarača, aminokiselina, polisaharida, površinski aktivnih materija, bioinsekticida, biopesticida, bio-goriva...

Inženjeri ove struke poznaju biotehnološke procese od laboratorijskog do industrijskog nivoa i mogu da vode, kontrolišu, modeluju i projektuju procese.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje podsećaju da se biotehnologijom mogu baviti i hemijski laborant i hemijski laborant-specijalista, ali je to uslovljeno potrebom posla i poslodavca.

Prema podacima ove službe, od zanimanja u nižem stepenu stručnosti od akademskog, krajem februara 2015. godine bilo je 5.674 prehrambenih tehničara i tehničara za biotehnologiju, dok je tokom 2014. i 2015. godine prijavljeno ukupno 119 slobodnih poslova za ovo zanimanje.

24sata

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: