Parsons u Nišu

Regionalne vesti - Nedelja 02.11.2014 - 07:59

Toni Parsons na svojoj mini turneji po Srbiji posetio je juče Niš i Požarevac, a pojavljivanje poznatog pisca izazvalo je veliko interesovanje.

Parsons potpisuje Nišllijama, foto Bllic Parsons potpisuje Nišllijama, foto Bllic

Toni Parsons danas od 15 sati gostuje na štandu "Lagune" na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Toni Parsons proslavio se romanom "Čovek i dečak“, koji je objavio 1999. godine. Tematika njegovih dela obuhvata pitanja ljubavi, porodice, seksa, prijateljstva, međutim sada je promenio i žanr i temu: novi roman "Jedan po jedan“ jeste triler, i to triler koji je već postao svetski hit.

Parsonsova pojava u Delfi knjižari u Nišu izazvala je juče veliko interesovanje.

Puna dva sata, koliko je trajalo potpisivanje, priliku da u svojoj biblioteci ubuduće ima knjigu sa njegovim potpisom iskoristilo je više stotina ljudi. Poseban utisak na Parsonsa ostavili su čitaoci koji su došli sa originalnim primercima njegovog romana. Iskazujući poštovanje prema čitaocima Parsons je knjige potpisivao

Parsons je sedamdesetih godina počeo uspešnu karijeru kao rok novinar, a njegovi intervjui sa grupama „The Clash“, „Sex Pistols“, „Blondie“, „Talking Heads“ i „Ramones“ načinili su ga kultnom figurom među mladima Engleske.

Dobijao je nagrade za novinarski opus, a devedesetih je postao i jedan od najpopularnijih televizijskih komentatora u BBC-jevoj emisiji „Late Review“. Književnu slavu stekao je već prvim romanom „Čovek i dečak“, koji je za samo dva meseca prodat u tiražu od 750.000 primeraka.

Pisac koji važi za jednog od najčitanijih savremenih književnih stvaralaca u Engleskoj gostuje u Srbiji, kao gost "Lagune", kako bi predstavio novi roman "Jedan po jedan“, napeti triler o serijskom ubici koga policija pokušava da uhvati koristeći društvene mreže. To je delo koje predstavlja zaokret u piščevoj karijeri.

stojeći, fotografisao se sa svima, a u komunikaciji sa čitaocima u više navrata ispoljio je karakterističan britanski humor.

- Odlučio sam da sa emotivnih romana i žensko-muških odnosa pređem na trilere tokom razgovora s rediteljem Semom Mendezom, koji mi je rekao da će sledeći film koji bude snimao biti o Džejmsu Bondu i da mora da se vrati knjigama o njemu koje je čitao kao mlad. Odlučio sam da pišem o detektivu koji neće biti kao Bond ili Šerlok Holms - rekao je Parsons obraćajući se prisutnima u Svečanom salonu skupštine grada Požarevca.

Pasons je dodao: „Želeo sam da dokažem izdavačima da to mogu da uradim, a za to postoji samo jedan način – da napišem knjigu. Posle dve godine razmišljanja o tematici knjige, nadahnuo me je prolazak kroz ulicu Bejker u kojoj se nalazi muzej Šerloka Holmsa, koji je uvek pun posetilaca. Naravno, ne poredim sebe sa Arturom Konanom Dojlom, svi ti veliki pisci su mnogo puta bili uspešni, a ja sam do sada samo jednom, ali tu je cilj, tu je merilo koje su oni postavili i kojem ja težim. Morao sam naravno i sebi da dokažem da sam na pravom putu, da sam u stanju da to uradim. Nisam bio sto posto siguran, znao sam da mogu naporno da radim, ali nisam mogao da budem potpuno siguran da ću postići uspeh, a to je bio jedini način.“

Parsons je ovom prilikom, odgovarajući na brojna pitanja iz publike, otkrio da uskoro planira da napiše jednu novelu koju će posveti Srbima.

- Junak priče koji će povezati dva romana o detektivu Maksu Volfu biće Srbin koji će biti nepravedno optužen za zločin i trudiće se da dokaže nevinost. Inspiraciju sam dobio zahvaljujući posetama Srbiji, u kojima sam imao priliku da upoznam vaš narod. Shvatio sam koliko se vi trudite da pokažete kakvi ste zaista, a bije vas loš glas i imidž. Junak će se na ideju jednog novinara zvati Gvozden - otkrio je pisac.

Na pitanje da li ima još nekih želja u životu, jer je u profesionalnom smislu izuzetno uspešan, Parsons je veoma emotivno odgovorio: „Imam dvanaestogodišnju ćerku i jedino što zaista želim jeste da što duže gledam kako raste i kako odrasta.“

Toni Parsons danas od 15 sati gostuje na štandu "Lagune".
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: