PI: Lokalne stipendije za mlade

Regionalne vesti - Ponedeljak 26.01.2015 - 08:23

Iako siromašne, opštine u Pirotskom okrugu novčano pomažu studentima i srednjoškolcima. Pirot, Dimitrovgrad, Bela Palanka i Babušnica brinu o mladima

Centar Pirota Centar Pirota

Tokom narednih deset meseci, četrdesetak studenata raznih fakulteta primaće po 7.000 dinara iz opštinske kase u Pirotu.

Uprkos "tankim" lokalnim budžetima, sve četiri opštine Pirotskog upravnog okruga i ove godine planirale su popriličnu sumu novca za stipendije i druga davanja akademcima, ali i srednjoškolcima iz ovog kraja. Zahvaljujući tome, mnogi će moći da nastave obrazovanje na nekom od univerziteta u Srbiji, ili u nekoj od srednjih škola van Okruga...

U Pirotu će - saznajemo od Save Kostića, zamenika načelnika Odeljenja za vanprivredu, stipendije dobijati i studenti koji potiču iz materijalno ugroženih porodica, sa spiska Centra za socijalni rad. Iz opštinske kase do sada je stipendirano stotinak akademaca, a pomoć dobijaju oni koji stiču visokoškolsko obrazovanje za zanimanja koja su - po evidenciji ovdašnje Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje - deficitarna.

- Naša lokalna vlast dodelila je 47 stipendija i 33 jednokratne novčane pomoći od po 25.000 dinara sudentima. Inače, više od 70 odsto akademaca sa ovog područja prima ili je primalo neku vrstu pomoći - kaže Anita Milošev, opštinski većnik u SO Dimitrovgrad, zadužena za informisanje, sport, obrazovanje i kulturu, dodajući da refuindiraju i troškove prevoza studentima, odnosno srednjoškolcima.

Belopalančani su, takođe, usvojili odluku po kojoj će biti pomoći i za srednjoškolce koji putuju. Oni će dobijati 50 odsto od cene autobuske karte, dok će đaci koji uče u specijalizovanim školama, poput Muzičke i Nišu, na primer, imati potpuno besplatan prevoz. Ista povlastica očekuje i decu, odnosno studente koji treniraju sportove u nekom drugom gradu...

U Babušnici stimulišu čak i upis u srednje škole. Oni koji su protekle jeseni prvi put upisali Gimnaziju ili Tehničku školu u ovom gradu dobijaju po 3.000 dinara do kraja školske godine, a za đake iz okolnih sela plaćeni su smeštaj i ishrana u Đačkom domu, za šta se iz budžeta mesečno izdvaja 1,3 miliona dinara.

Namera svih lokalnih vlasti je da sufinansiranjem, odnosno raznim vodovima pomoći obezbede neophodne kadrove za malobrojna "živa" preduzeća, te da zaustave odumiranje ovog dela Srbije. Na tom putu, saglasni su, prvi korak je povratak svih onih koji su - uz pomoć lokalne samouprave - završili neki fakultet ili višu školu.

Novosti, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: