PI: Obnova Jevrejskog kupatila

Regionalne vesti - Subota 25.10.2014 - 07:49

Muzej Ponišavlja u saradnji sa opštinom Pirot rekonstruiše Jevrejsko obredno kupatilo u blizini nekadašnje sinagoge na prostoru Jevrejske mahale.

(Foto: Blic) (Foto: Blic)
Arheolog Predrag Pejić pojasnio je da je reč o mikveju - obrednom jevrejskom kupatilu koje je solidno sačuvano i potiče iz 17. ili 18. veka.
 
On je kazao da kupatilo ima interesantne ukrase, ostatke podnog i zidnog grejanja, čija unutrašnjost je bila obložena mermernim pločama.
 
- Najverovatnije takav način grejanja potiče iz rimskog perioda. Uz kupatilo je pronađen bunar sa kamenim santračem koji je bio u dvorištu kupatila – rekao je Pejić.
 
Iz nekadašnje Jevrejske mahale u noći izmedju 12. i 13. marta 1943. godine bugarski fašisti su nasilno iz kuća izveli svih 178 Jevreja, pirotskih žitelja i predali ih nemačkim nacistima. Svi su deportovani u logor Treblinka odakle se niko nije vratio.
 
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: