PI: “Prvi maj” ide u stečaj

Regionalne vesti - Četvrtak 12.02.2015 - 14:33

Agencija za privatizaciju predložila je stečaj kao model privatizacije za preduzeće "Prvi maj" Pirot, što je potvrdila i Vlada Srbije usvajanjem Akcionog plana.

(Foto: politika) (Foto: politika)

U ovom trenutku, "Prvi maj" Pirot nema stalno zaposlenih radnika (osim direktora), a na osnovu analize finansijskih pokazatelja i bilansa poslovanja fabrike konstatovano je da je račun preduzeća na dan 11. februara 2015. godine u blokadi u neprekidnom trajanju od 1.097 dana.

Ukupan iznos blokade iznosi 17.410.794 dinara, čime je ostvaren stečajni razlog - trajnija nesposobnost plaćanja, saopšteno je iz Agencije za privatizaciju.

Isto tako, ukupne obaveze preduzeća iznose 1.564.610.000 dinara, a najveći poverilac je Fond za razvoj (739.230.000 dinara).

Jedan od glavnih finansijskih problema predstavlja i naplata potraživanja bivših radnika "Prvog maja" po izvršnim sudskim rešenjima.

Na nedavno održanom sastanku u Agenciji za privatizaciju, direktor Agencije Ljubomir Šubara predočio je direktoru preduzeća "Prvi maj" Zoranu Živkoviću i investitorima - zakupcima iz Bugarske, da je stečaj ekonomski najracionalniji model privatizacije.

Naime, biće mnogo lakše naći investitore koji će kupiti delove imovine "Prvog maja" nego onog ko će kupiti celokupnu fabriku, u aktuelnoj teškoj finansijskoj situaciji, rekao je Šubara, što su učesnici sastanka u načelu tada prihvatili.

U Agenciji podsećaju da je nakon realizacije Socijalnog programa u julu 2013. godine umesto 815 radnika, kojima je tada prestao stalni radni odnos, angažovano 50 radnika na određeno vreme.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: