Pirot bio rimski tržni centar

Regionalne vesti - Subota 28.03.2015 - 11:02

Najnovija arheološka iskopavanja na Kaleu, nedaleko od postojeće srednjovekovne tvrđave Momčilov grad u Pirotu, pokazala su da je Tures, kako se Pirot nazivao u doba Rimljana, imao daleko veći značaj nego što se do sada smatralo.

foto: Shutterstock foto: Shutterstock

Tures je bio jaka vojna tvrđava, ali i svojevrstan tržni centar na putu između rimskih gradova Naisusa, današnjeg Niša, i Serdike, sada bugarske prestonice Sofije.

- Najnovija iskopavanja, koja se uveliko rade u okviru rekonstrukcije parka kod Kalea, pokazala su da Pirot, to jest rimski Tures nije bio samo kula motrilja, kako se do sada u pojedinim dokumentima navodilo, već je imao mnogo veći značaj.

Za zidine rimskog Turesa na području Kalea arheolozi su znali jer su prva iskopavanja izvedena pedesetih godina prošlog veka, ali su zidine samo ubeležene i zatrpane, pa su svih ovih godina bile nedostupne javnosti - rekao je Predrag Pejić, arheolog Muzeja Ponišavlja, za Tanjug.

Novim istraživanjima svakodnevno se otkriva da je Pirot bio znatno naselje i da je zahvatao površinu od preko 10, možda i 20 hektara, što govori o obimnim arheološkim ostacima rimskog naselja, i to ne samo rimskog i kasnoantičkog već i ranovizantijskog.

Kurir

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: