PK: Presušile česme i fontane

Regionalne vesti - Subota 11.07.2015 - 12:06

Grad Prokuplje, koji leži na obalama reke Toplice još od antičkih vremena, verovatno nije zapamtio da njegovi stanovnici i posetioci nemaju gde da se osveže vodom u ove žarke dane.

Prokupcani vise nemaju gde da se osveze FOTO:Politika/D.Borisavljevic Prokupcani vise nemaju gde da se osveze FOTO:Politika/D.Borisavljevic
 
Ima ovaj drevni grad lepu kamenu česmu u centru, ali iz njene četiri slavine već danima ne teče voda. Po rečima Aleksandra Simonovića, direktora komunalnog preduzeća koje se stara o vodosnabdevanju, problem su izazvale, verovali ili ne – vrbe! 
 
Naime, u blizini česme zasađeno je nekoliko žalosnih vrba, čije je korenje zatvorilo odvodne cevi, pa se oko česme napravilo jezero. Rešenje je nađeno – u zatvaranju česme!?
 
Tek kad su nastupile velike žege i kad su građani počeli da protestuju, komunalci su odlučili da otkopaju odvode i postave nove cevi. Zabeležili smo baš taj trenutak. Tako će, kako kaže direktor Simonović, javna česma konačno nastaviti da radi. Do sada su i u centru i u naseljima postavljali cisterne sa pitkom vodom za osvežavanje građana.
 
A ova česma bila je i sada je ukras grada. Izgrađena je od kamenih ploča donetih iz Knina devedesetih godina, i verna je kopija one koja je bila tu u centru grada još u stara vremena.
 
Kad je obnovljena česma, uređena je i „čaršija”. Trgovački deo glavne ulice, koja nosi ime Jug Bogdana, popločan je i pretvoren u pešačku zonu. Tu su po projektu predviđene dve fontane. Ni jedna ni druga, međutim, već davno ne rade. Mnogo se petljalo sa tim fontanama. Neko, pod vidom zahvalnosti navodnim darodavcima, na onoj većoj fontani pred zgradom pošte, postavio je piramidu, vernu kopiju slike sa novčanice od jednog dolara. Ubrzo, međutim, ona je srušena, valjda iz gneva prema američkoj politici.
 
Onda je raspisan konkurs za izgradnju fontana. Pobedio je akademski vajar Slobodan Ristić i postavio svoju skulpturu u veću fontanu. Ali, ona nije proradila, jer nije rešeno pitanje odvoda. Uskoro je i ova fontana srušena.
 
Onda su gradski oci angažovali trećeg izvođača. On je postavio jednostavne mermerne stubiće na velikoj fontani, i počeo da uređuje i malu. I – promenila se vlast, a fontane i treću godinu stoje nedovršene!
OK Radio/Politika

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: