Počinje Nišvil

Regionalne vesti - Četvrtak 13.08.2015 - 09:38

Iako prepiska Nišvila sa Zavodom za zaštitu spomenika o dozvoli za korišćenje Niške tvrđave još traje, sve tehničke pripreme za današnji početak festivala su u završnoj fazi.

Festival će osvojiti Omladinska filharmonija Naissus. Foto: zvanična stranica festivala Festival će osvojiti Omladinska filharmonija Naissus. Foto: zvanična stranica festivala

- Mi smo postavili sve, svi bukinzi su završeni i očekujemo da u Niš stigne svih 600 izvođača. Najavili smo 90 koncerata, ali biće ih i nekoliko više - rekao je Tanjugu Ivan Blagojević, direktor Nišvil džez festivala, koji će trajati do 16. avgusta.

Glavni program će po tradiciji biti održan sa leve strane Tvrđave na Skaj i Ert binama, a kao zvezda ovogodišnjeg "Nišvila" izdvaja se San Ra Orkestar, koji predvodi 92. godišnji Maršal Alen, najstariji izvođač u istoriji ovog festivala.

Nastupiće i Jovan Maljoković bend, Texas flood, Incognito, Duško Gojković, Sotavento big bend, Amira Medunjanin i Vasil Petrov.

- Iako je trebalo da nastupi 12. avgusta na "River" stejdžu i 13. avgusta u glavnom programu, bugarsko-turska džez pevačica Jildiz Ibrahimova i big bend Eagles of jazz neće doći, a umesto njih će nastupiti bugarski Sinatra - Vasil Petrov sa big bendom Blagoevgrada - rekao je Blagojević.

Što se tiče sigurnosti posetilaca, Nišvil je obezbedio pet nivoa bezbednosti na svih 10 bina od kojih su na devet besplatni programi.

Novina na ovogodišnjem "Nišvilu" je "Midnajt džez dens" bina, kod izgorelih ateljea, na kojoj će nastupiti di-džejevi Joey Negro, Florian Keller i Paris di-džej soul system.

Tu je i "Kristina" stejdž na kojem će muzičari improvizovati uz neme filmove, "Youth" gde će nastupiti mladi džezeri i izvesti dela Frenka Sinatre i Bili Holidej.

Organizovana je "Matine" bini u Obrenovićevoj ulici za prolaznike od 12 do 14 sati, dok će na "Welcome" stejdžu, ispred Tvrdavskog mosta, muzičari dočekivati posetioce festivala od 18 do 20 sati.

Tokom trajanja Nišvila u Niškoj tvrđavi trajaće i festival stripa"Striporama". Organizovana su gostovanja najznačajnija imena stripcrtača iz regiona i radionice za posetioce.

 - Prvi put u Nišu , upravi na Striporami, boraviće najznačajniji strip crtači iz Srbije koji rade za najznačajnije svetske strip izdavače. To su pre svega Rajko Milošević Gera, Branislav Kerac, Dražen Kovačević, Esad Ribić, Stevan Subić - izjavio je Tanjugu Zlatibor Stanković prvi čovek Južnog darkvuda u Nišu.

Stanković je rekao da je će u Niš stići odmah posle Pariza, a pre Beograda, izložba originalnih radova Rajka Miloševića Gere.

Nišvil i ove godine pre početka festivala organizuje koncerte na River stejdžu kao omaž Šabanu Bajramoviću.

Večeras kod spomenika Šabanu nastupa orkestar iz Banjaluke.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: