Pomen ubijenima u vozu kod Grdelice

Regionalne vesti - Subota 11.04.2015 - 14:47

Polaganjem venaca i minutom ćutanja, uz zvuk sirene, odata je pošta poginulim i ranjenim putnicima putničkog voza koga su NATO avioni pogodili 12. aprila 1999.

Foto: srbijadanas.net Foto: srbijadanas.net

Obraćajući se okupljenima na mestu tragedije, na železničkom mostu u blizini Grdelice, direktor "Železnica Srbije" Miroslav Stojičić kazao je da radnici tog javnog preduzeća nikada neće zaboraviti žrtve napada na voz.

- Mi koji radimo na železniči moramo svojim radom da pokažemo da te žrtve nisu bile uzaludne, da ih nikada nećemo zaboraviti, da se nikada više ne ponovi - rekao je Stojičić.

Međunarodni putnički voz 393, koji je saobraćao na relaciji Beograd-Niš-Skoplje, NATO avioni gađali su 12. aprila 1999. godine u 11.48 sa četiri projektila, od kojih su dva pogodila voz.

U napadu je poginulo 15 civila, među njima i deca, a broj ranjenih nikada nije utvrđen.

Jedna od ranjenih bio je i pomoćnik mašinovođe Goran Mikić iz Niša, koji i danas nosi geler u nozi.

- Šesanaest godina imam košmarne snove. U njima centralno mesto zauzima raketa koja leti pravo na mene i na već zapaljen most od prve rakete. Sanjam ono što sam doživeo tog kobnog dana i što do kraja života neću zaboraviti - kazao je Mikić agenciji Beta.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović poručio je da se taj datum nikada ne može zaboraviti.

- Srbija okreće novo poglavlje u svojoj istoriji, ali će se svojih nevino stradalih građana uvek dostojanstveno sećati - kazao je Cvetanović.

Rodbina stradalih putnika iz voza nije prisustvovala današnjem pomenu koji je, po preporuci Srpske pravoslavne crkve, održan dan ranije u odnosu na datum kada se napad dogodio.

Za zločin na železničkom mostu kod Grdelice niko do sada nije odgovarao.

BETA

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: