Posle Vaskrsa na tezgu s potvrdom

Regionalne vesti - Petak 10.04.2015 - 22:29

Apel povrtarima iz niškog Instituta za javno zdravlje da ne iznose na pijace povrće kojeje bilo izloženo izlivanju fekalnih voda. Niška „Tržnica” tražiće potvrde povrtarima da njihove njive nisu plavljene.

Foto: Večernje novosti Foto: Večernje novosti

Zbog izlivanja fekalnih voda u atarima dvadesetak sela u niškom i leskovačkom kraju, epidemiolozi preporučuju oprez kod kupovine sezonskog povrća.

Niški Institut za javno zdravlje apelovao je na proizvođače da takvo povrće ne iznose na pijace, a sanitarna inspekcija proverava sumnjivu robu. Niška "Tržnica" je povrtarima dala nalog da prvog radnog dana posle praznika donesu potvrde iz svojih mesnih zajednica da njihove njive nisu plavljene.

Sumnjičavost kupaca na niškim pijacama dele i sanitarni inspektori koji po slučajnom uzorku uzimaju na proveru salatu, rotkvice, mladi luk, sve što je ovih dana polako pristiže sa njiva.

- Kontrolišemo prisustvo teških metala i pesticida. Zasada je sve u granicama normale - kaže jedan sanitarni inspektor i pojašnjava da kupac ne može "odoka" oceniti da li je luk bio poplavljen ili ne.

Preporuka je da se povrće dobro pere, čak i kada ne potiče sa poplavljenih njiva, jer se može kontaminirati i prilikom pakovanja i transporta, a o situacijama kada dođe do izlivanja fekalija da ne govorimo.

Proizvođači tvrde da im savest ne dozvoljava da zaraženo povrće prodaju. Tako je povrtarska porodica iz Vinarca, čije su njive već dva puta plavljene, bacila 15.000 glavica zelene salate.

- Kad se voda povuče, to više ne liči na salatu. Čak i kada bismo hteli, ne bismo mogli da prodamo. To se ne da oprati, a nema ni smisla dati ljudima da jedu - kaže Slavica Ilić.

- Zakupca tezge možemo udaljiti samo ako sanitarna inspekcija izda nalog. Zasada nemamo takve slučajeve - kaže Radovan Milojević, direktor "Tržnice".

D. M., I. M. VEČERNJE NOVOSTI

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: