Posmatranje odbili mediji koji su dobili najviše novca

Regionalne vesti - Ponedeljak 07.09.2015 - 12:21

U Nišu počinje monitoring načina izveštavanja medija koji su dobili gradska budžetska sredstva na nedavnom konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, inače jednom od najvećih takvih konkursa u Srbiji. U monitoringu, prvom ove vrste u Srbiji, dobrovoljno će učestvovati osam od ukupno 16 medija koji su podržani na tom konkursu.

Dobrovoljno učestvuje osam od ukupno 16 medija . Foto: ilijas.info Dobrovoljno učestvuje osam od ukupno 16 medija . Foto: ilijas.info

U saopštenju Biroa za društvena istraživanja i Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš, koji su autori i organizatori monitoringa, navodi se da su u njemu uglavnom odbili da učestvuju mediji koji su dobili ubedljivo najveći iznos budžetskih sredstava grada Niša za svoje projekte, a koji su istovremeno u Godišnjem izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije označeni kao mediji koji su vlasnički, finansijski ili uređivački bliski vlastima.

U monitoringu, tako, neće učestvovati mediji čiji su osnivači članovi porodice Radomirović - Belami televizija, Belami radio, Belami internet portal i Narodne novine, koji su na konkursu dobili ukupno oko 31, 5 miliona dinara, odnosno skoro 62 odsto ukupnih sredstava, Televizija Zona plus, kojoj je odobreno više od osam miliona, te Televizija Kopernikus, koja je dobila 4, 5 miliona. Ovim medijima je odobreno više od 86 odsto ukupno dodeljenih sredstava na konkursu.

Osim njih u monitoringu su odbili da učestvuju Agencija "Petar Pan 018" i internet portal Niške vesti, kojima su odobrene manje sume, a u čijim projektima su ključni učesnici urednik i saradnik Televizije Zona plus.

Odluku da dobrovoljno učestvuju u "posmatranju" donele su novinska agencija Beta, internet portal Južne vesti, City radio, City onlajn radio, internet portal Građanin, akademski list Pressing, internet portal na romskom jeziku Roma World i televizijska produkcija "Naša sela". Ovi mediji su na nedavnom konkursu, na kojem je podeljeno više od 51 milion dinara, dobili ukupno oko 5,7 miliona dinara, što je oko 11 odsto ukupnih sredstava.

- Ovi mediji i medijske organizacije su svojom odlukom pokazali da razumeju šta je javni interes u medijskoj sferi, transparentnost kao preduslov svake regularnosti i odgovornost prema građanima koji ih na ovaj način finansiraju. BIRODI i LAF će, međutim, naći način da kredibilno monitorišu i izveštavanje medija koji su odbili da daju saglasnost na ovaj model monitoringa, u skladu sa medijskim i opštim javnim interesom koji tu vrstu kontrole nalažu - navodi se u saopštenju.

LAF i BIRODI su "niški" model monitoringa nedavno predstavili Ministarstvu kulture i informisanja, kako bi ga preporučili kao način za praćenje izveštavanja medija koji su dobili budžetsku podršku za projekte u celoj Srbiji, pošto se država još uvek nije opredelila za konkretan mehanizam u ovoj oblasti. Oni će uraditi i sveobuhvatan izveštaj o realizaciji niškog konkursa, a rezultati monitoringa i izveštaj biće dostavljeni nadležnim domaćim i međunarodnim organizacijama.

Za zaštitu kvalitetnih novinara

Monitoring podrazumeva samoevaluaciju medijskih sadržaja koji se finansiraju iz javnih izvora od strane novinara, odnosno medija, kao i "nasumičnu" eksternu evaluaciju tima eksperata, čija se imena ne saopštavaju kako se na njih ne bi vršio nedozvoljeni uticaj. Monitoriše se relevantnost tema, aktera, izvora, žanrova i diskursa izveštavanja, kao i unutrašnji i spoljašnji uticaji na rad novinara i medija. Cilj ovog monitoringa je i doprinos sprečavanju proizvodnje promotivnog i propagandnog medijskog sadržaja, kao i stvaranje mehanizma zaštite kvalitetnih novinara.

Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: