Postoji i "zdrava doza sunca"

Zivot i stil - Petak 27.06.2014 - 07:02

Izlaganje suncu, ne samo da popravlja raspoloženje, nego i snižava krvni pritisak, pokazalo je nedavno istraživanje.

onay davus / Flickr.com onay davus / Flickr.com

Studija sprovedena na Univerzitetu u Južnoj Australiji pronašla je snažnu vezu između visokog krvnog pritiska i nedostatka vitamina D, koji telo apsorbuje zahvaljujući sunčevoj svetlosti.

Istraživači veruju da je ovo prva studija te vrste koja ukazuje da uzimanje suplemenata vitamina D može biti alternativa lekovima za visok krvni pritisak kod nekih pacijenata.

Inače, vitamin se nalazi u lososu, tuni i drugim masnim ribama, a rutinski se dodaje mleku i mnogim drugim namirnicama. Međutim, vrlo malo tog nutrijenta dospeva u krvotok u poređenju sa izlaganjem suncu.

Nova studija objavljena u žurnalu " The Lancet Diabetes & Endocrinology" ispitala je genetske podatke o 146.500 ljudi iz Evrope i Severne Amerike.

Naročito je kontrolisana specifična genetska varijanta u krvi koja utiče na nivo vitamina D koji cirkuliše u krvi.

Otkriveno je da povećanje nivoa vitamina D u organizmu može da snizi krvni pritisak.

Ranije ove godine, velika britanska studija otkrila je da pacijenti sa više vitamina D u svojoj krvi imaju veće šanse da prežive rak i duže žive od onih koji imaju nedostatak tog nutrijenta.
 

DAILY MAIL, B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: