Potpisivali duple platne spiskove

Regionalne vesti - Petak 13.03.2015 - 07:59

Šezdesetak zaposlenih iz Niša tužilo beogradsko saobraćajno preduzeće "Ćurdić" za neizmirena primanja. Presavili tabak da bi naplatili oko 20 miliona dinara. Neki dobili otkaz

Dejan Veličković, Laza Nikolić i Vladica Borisov Dejan Veličković, Laza Nikolić i Vladica Borisov

ZBOG toga što im poslodavac, navodno, nije isplaćivao noćni, prekovremeni i rad za vreme državnih praznika, 62 radnika tužilo je saobraćajno preduzeće "Ćurdić" iz Beograda, koje je u Nišu zaduženo za gradski prevoz. Među njima je i ima i onih koji su dobili otkaze, ali poslodavac odbija da ih vrati na posao i pored naloga inspekcije rada.

U Direkciji za gradski prevoz kažu da nisu ovlašćeni da se mešaju u sporne stvari, ali da su generalno zadovoljni beogradskim prevoznikom, koji već osam godina posluje u Nišu.

Od 110 radnika, 62 su tužili i pojednično svaki od njih potražuje po 330.000 dinara na ime neisplaćenih obaveza iz radnog odnosa. Problematično je što su bili ucenjivani da tri godine potpisuju duple platne spiskove prilikom svake isplate.

- Jedan spisak je bio blanko, za inspekciju, a drugi smo potpisivali sa stvarnim iznosom zarade, koji smo dobijali. Caka je u tome što je poslodavac morao da nam plaća 115 dinara po satu, jer je toliki bio minimalac, a plaćao nam je svega 70 dinara - navodi otpušteni kondukter Dejan Veličković i svoje tvrdnje dokazuje i video-materijalom snimljenim mobilnim telefonom.


Nenad Stanković, direktor Direkcije za javni prevoz, kaže da je "Ćurdić" jedan od četvoro prevoznika na teritoriji Niša. Potvrdio nam je da su do pre šest meseci finansirali plate konkduktera, ali da nisu proveravali kako se isplaćuju.
- Grad je stalno bio u zaostatku sa plaćanjem te obaveze, pa su prevoznici sami finansirali konduktere. Niko nam nije ukazao da postoji neki problem - objašnjava Stanković.

Vladica Borisov, koji je u novembru dobio otkaz sa obrazloženjem da nije na odgovarajući način ispunjavao radne zadatke, kaže da on i njegove kolege, kondukteri i vozači, platne liste potpisuju "pod prisilom".- Više puta nam je rečeno "ko ne želi da potpiše može da dođe sutra po radnu knjižicu". Nikad nam nisu objasnili zašto to traže od nas, a pitali smo najmanje pet puta - tvrdi Borisov, koga je inspekcija rada vratila na posao do okončanja radnog spora, ali poslodavac to odbija.

Radnici svedoče i o strahu da će izgubiti posao, pa su pristajali na sve "uslove". U tajnosti se sada sindikalno organizuju, jer su kao pojedinci "laka meta".

- Nismo imali ni dan godišnjeg odmora. U stvari, mogao si da ideš na odmor, ali ne bi bio plaćen. Imali su poseban postupak za radnike, koji bi se usudili da postave to pitanje. Takvi bi bili "na čekanju", ne dolaze na posao, već čekaju da ih pozove šef. I, naravno, da se nedolaženje na posao nije plaćalo - navodi Laza Nikolić.

Po ugovoru, lokalna samouprava je do septembra prošle godine bila zadužena da plaća konduktere. Radnici sada sumnjaju da postoji neka sprega, jer nisu dobijali novac, koji je preduzeću isplaćivan iz gradskog budžeta za njihove plate.

Radnici su sve slučaje prijavili i inspekciji rada, odakle im je stigao odgovor da će rad preduzeća proveriti kolege u Beogradu, s obzirom na to da im se tamo nalazi sedište.

Rade Denić, zadužen za poslovanje u Nišu, nije želeo da daje izjave povodom optužbi radnika.

VEČERNJE NOVOSTI

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: