Preševo: Potrebna hrana, topla odeća i ćebad

Regionalne vesti - Utorak 08.09.2015 - 13:21

U Preševu je jutros do 10 sati registrovano 180 izbeglica, a probleme je počelo da pravi hladno vreme, javlja dopisnik Tanjuga.

Hladno vreme donelo probleme. AP foto - Kerstin Joensson Hladno vreme donelo probleme. AP foto - Kerstin Joensson

Svi oni, kao i njih 970 koji su juče registrovani, dobilo je pomoć Crvenog krsta, rekao je Tanjugu portparol Komesarijata za izbeglice i migracije Ivan Mišković

On je naveo i da se u Prešvu i obližnjem Miratovcu, što se tiče dolaska novih ljudi, "ne dešava ništa dramatično i da je jutros do 10 sati registrovano 180 osoba".

Prema njegovim rečima, predstavnici Crvenog krsta i Komesarijata za izbeglice i migracije kao i Ministarstva unutrašnjih poslova i UNHCR su angažovani na pružnjau pomoći svima koji stignu do Prihvatnog centra.

Pre dva dana, po podacima Komesarijata za izbeglice i migracije u Preševu je bilo registrovano 1.040 izbeglica iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Svima njima, a među kojima su i žene sa malom decom, probleme su počele da prave niske temperature tokom noći i ranih jutarnjih sati.

Zbog toga, kako javlja reporter Tanjuga, mnogobrojne porodice pokušavaju da zbrinu decu i u šatorima koje su postavili u blizini Prihvatnog centra, dok su neki i na trotoarima čekali da dođu na red za registraciju.

Pomoć im je stigla i od trojice Albanaca iz Švajcarske koji su, kako su rekli, poreklom iz Gostivara, a odlučili su se da pomognu izbeglicama u Preševu i Makedoniji.

Oni su zatvorili svoje automehaničarske radnje u Švajcarskoj i zajedno sa organizacijama koje deluju u Preševu kupili namirnice.

Jedan od njih, Ujkan Idrizi kaže da su se na to odlučili jer svim tim ljudima treba pomoći. On kaže i da političari celog regiona i Evrope treba hitno da reaguju i da ujedinjeni rešavaju ovaj problem i da bi i zato pomoć trebalo da se usmeri ka Srbiji.

Idrizi je rekao da je sa svojim prijateljima dan ranije bio u Đevđeliji, u pograničnom pojasu sa Grčkom, gde se izbeglice manje zadržavaju

"Ovde ima potrebe za mnogo stvari, naročito za hranom, odećom... Jako je strašno samo kada se dođe i vide svi ovi ljudi... tada shvatiš kakvo je stanje i koliko im je potrebna pomoć", rekao je Idrizi.

Izbeglicama su sinoć deljeni lanč paketi, ćebad i sredstva za higijenu, a pošto je pomoć podeljena, trojica Gostivaraca obećali su da će se vratiti za desetak dana.

U Preševu je 8. jula otvoren Centar za privremeni prihvat i smeštaj migranata i azilanata u kome se oni registruju.

Njima je obezbeđena odgovarajuća administrativna podrška za dobijanje dokumenata kao i zdravstvena pomoć, mesto za odmor i hrana.

Zbog povećnog priliva ljudi, žena i dece aktivsti Crvenog krsta počeli su da rade u tri smene, odnosno 24 sata dnevno kako bi se svima pomoglo.

I u Miratovcu, mestu uz makedonosku granicu, udaljenom oko sedam kilometara od Preševa, otvoren je privremeni kamp sa šatorima u kome migranti dobijaju prvu pomoć.

Nakon predaha, oni se u grupama od po dvadesetak upućuju u centar zaseoka Miratovac, odakle ih autobusi UNHCR-a prevoze do Preševa.

U tome im veliku pomoć pružaju i aktivisti lokalne Kancelarija za mlade koji na terenu imaju petnaestak volontera.

U Preševu su od 21. juna na pružanju pomoći izbeglicama angažovani i lekari iz niške Vojne bolnice, a mnogo posla imaju i lekari Doma zdravlja u Preševu.

Lekarske ekipe angažovane su i iz zdravstvenih ustanova iz Niša, Leskovca, Prokuplja, kao i iz Kosovske Mitrovice, a izbeglice sa ozbiljnijim problemima se upućuju u Zdravstveni centar u Vranju.

Krajnji cilj izbeglica su Nemačka i skandinavske države do kojih stižu preko Mađarske.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: