Preti nam groznica Zapadnog Nila

Regionalne vesti - Sreda 10.06.2015 - 08:21

Poremećaj klime i izrazito visoke temperature za ovo doba godine mogu prouzrokovati da na područje Srbije, kao i prethodnih nekoliko godina, dolete komarci koji izazivaju groznicu Zapadnog Nila, upozorilo je epidemiolog Branislav Tiodorović.

foto: Fonet foto: Fonet
 
Prema njegovim rečima, ne očekuje se epidemija i veliki broj obolelih od groznice Zapadnog Nila, ali se mogu očekivati pojedinačni slučajevi.
 
- Imamo klimatske faktore koji odgovaraju komarcima koji nisu autohtoni već doleću s Mediterana i iz tropskih predela Afrike i koji mogu da prenose i bolesti poput groznice Zapadnog Nila. 
 
Takvi komarci mogu da se pojave pre svega pored reka i šumovitih predela - rekao je on i istakao da iskustva Srbije, kao i drugih evropskih zemalja pokazuju da groznica Zapadnog Nila nije dovodila do većeg broja obolelih ili umrlih.
 
- Kod ovdašnjeg stanovništva se, ipak, stvara imunitet na ovu bolest. Taj imunitet nije tako kvalitetan kao kod bakterijskih bolesti, ali postoji - kazao je Tiodorović.
 
Kako je istakao Tiodorović, epidemiolozi i Republička komisija za zarazne bolesti su na oprezu, a upozoreni su i lekari opšte zdravstvene zaštite i pedijatri da obrate pažnju na pacijente sa simptomima groznice.
 
Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Batut“, u Srbiji je tokom prošle godine laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa kod 51 osobe, a registrovano je osam smrtnih slučajeva koji se mogu dovesti u vezu s groznicom Zapadnog Nila.
 
Lekari objašnjavaju da protiv groznice Zapadnog Nila ne postoji specifična terapija niti vakcina, već je terapija simptomatska.
Kurir/Fonet

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: