PRIZNANJE Pirot proglašen za izuzetnu destinaciju Evrope u Srbiji

Regionalne vesti - Ponedeljak 15.06.2015 - 19:55

Opština Pirot je pobednik nacionalnog konkursa za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ (European Destinations of Excellence – EDEN). Za prateće destinacije izabrani su Sjenica i Leskovac.

Gastronomski turizam prevagnuo u korist Pirota Gastronomski turizam prevagnuo u korist Pirota

Konkurs je sprovela Turistička organizacija Srbije, a ove godine tema je bila „Turizam i lokalna gastronomija“.

Direktor Turističke organizacije Pirota Bratislav Zlatkov rekao je da je ovo još jedno priznanje za Pirot i njegovu turističku ponuda.- Turistička organizacija je saopšila da je izbor u Srbiji organizovan sa ciljem da prepozna i nagradi manje razvijene turističke destinacije koje svojom promocijom obuhvataju teritorijalno-specifičnu gastronomsku ponudu. Poseban naglasak stavljen je na proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom. Konačan redosled utvrđen je nakon poseta opštinama u užem izboru, a pobednička destinacija konkurisala je sa gastronomskom ponudom koja uključuje pirotski kačkavalj, pirotsku peglanu kobasicu, staroplaninska jela, pirotski roštilj, sarme od lipovog lista i jagnjeći čomlek.

- Imamo zaista šta da ponudimo. Ovo je priznanje ali ujedno i obaveza da se sačuva kvalitet i proširi promocija lokalnih brendova i lokallne gastronomije. Minulih godina dosta se radilo na promociji gastronomskih manifestacija u opštini, poput Sajma pirotske peglane kobasice za koji vlada veliko interesovanje u Srbiji ali i iniostranstvu, Festivala staroplaninskih jela u Temskoj, Jagnjijade u Krupcu na kojima se, između ostalog, zasniva gastronomska ponuda Pirota - rekao je Zlatkov.
 

Nacionalna ceremonija dodele nagrada pobedničkoj i pratećim destinacijama biće održana u okviru proslave Svetskog dana turizma i dodele nagrade „Turistički cvet“ krajem septembra.

b92

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: