Projekti Srbije za region

Regionalne vesti - Četvrtak 27.08.2015 - 09:36

Premijer Srbije Aleksandar Vučić će u Beču, na samitu zapadnog Balkana, kandidovati tri regionalna projekta saobraćajne infrastrukture, vredna oko pet milijardi evra.

U najavi regionalni infrastrukturni projekti. Foto: www.info-ks.net U najavi regionalni infrastrukturni projekti. Foto: www.info-ks.net

Kako piše Blic, to su autoput Niš - Priština - Drač i Beograd - Podgorica - Tirana, kao i pruga Beograd - Podgorica - Skadar -Tirana.

Na samitu bi, na osnovu definisane osnovne transportne mreže zapadnog Balkana, trebalo da se potvrdi koji će regionalni projekti dobiti podršku Evropske unije, kroz pretpristupne fondove.

Na putnom pravcu Niš-Priština-Drač, od ukupno 384 kilometra, izgrađena su 234 kilometra autoputa, a za završetak cele deonice potrebno je oko milijardu evra.

Za deonicu od Niša do Merdara, koja je u nadležnosti Beograda, urađena je studija opravdanosti sa generalnim projektom.

Na tom pravcu se od analiziranih opcija kao najbolja pokazala trasa Niš - Merošina - Prokuplje - Pločnik - Kuršumlija - Merdare u dužini od 77 kilometara, za koju bi izgradnja koštala od 732 miliona do 855 miliona evra.

Autoput Beograd-Podgorica-Tirana povezao bi glavne gradove Srbije, Crne Gore i Albanije i bio bi dug 604 kilometra, od čega je 286 kilometara u Srbiji. Vrednost investicije je 3,8 milijardi evra.

Srbija će rekonstrukciju pruge Beograd - Podgorica - Skoplje - Tirana, na deonici od Beograda do granice sa Crnom Gorom dužine 286 kilometara, finansirati sa 200 miliona dolara iz ruskog kredita.

Početak radova na toj jednokolosečnoj elektrifikovanoj trasi predviđen je za 2016. godinu. Postojeća pruga od Podgorice do Tirane je u veoma lošem stanju, a to je i jedina pruga kojom je Albanija povezana sa Evropom.

Akter, Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: