Protesti zbog grejanja

Regionalne vesti - Petak 19.06.2015 - 11:22

Građani Niša koji žele da se isključe iz sistema daljinskog grejanja, zbog previsokih računa i loše komunalne politike u gradu, okupiće se u utorak ispred Gradske toplane kako bi i formalno podneli takve zahteve, odlučeno je na sastanku predsednika skupština stanara i vlasnika privatnih objekata.

foto: Belami foto: Belami
 
Okupljeni predsednici na ovaj način prihvatili su poziv Upravnog odbora Udruženja predsednika skupština stanara i vlasnika privatnih objekata, koje je još u osnivanju, da se protest zbog "naduvane i nejasne" cene grejanja, te "arogantnog" odnosa gradske vlasti i Toplane prema njihovim zahtevima, izrazi kroz ovakvo okupljanje i istovremeno podnošenje zahteva za isključenje. 
 
Oni veruju da će "odziv Nišlija biti masovan", a odlučili su da zatraže smenu resornog gradskog većnika Miloša Banđura, kao i menadžmenta Gradske toplane na čelu sa direktorom Slobodanom Maksimovićem.
 
- Tvrdnja većnika Banđura i drugih predstavnika grada da ćemo masovnim isključenjem sa Gradske toplane ugroziti elektroenergetski sistem u gradu, pošto će kapaciteti biti preopterećeni, a rizik od požara povećan, neprihvatljiva je i predstavlja vid ucene. 
 
U Zakonu o energetici potrošnja električne energije "po glavi stanovnika" nije limitirana, niti je propisano koliko struje građanin sme da troši. Građani ne mogu biti odgovorni što je neko loše projektovao elektroenergetski sistem ili što grad ima lošu energetsku mrežu - kaže za Danas član UO Udruženja Đokica Jovanović.
 
On naglašava da je izjava većnika Banđura da građani i po isključenju iz sistema daljinskog grejanja moraju da plaćaju jedan deo fiksnog troška u računu, izuzev u slučaju da se isključi cela zgrada, protivna Zakonu o zaštiti potrošača. On kaže da je ovom zakonu "suprotna i gradska odluka po kojoj je za svako pojedinačno isključenje sa Toplane neophodna saglasnost skupštine stanara, odnosno većine stanara u stambenoj zgradi".
 
Banđur je prethodno ocenio da su najave o masovnom isključenju sa daljinskog grejanja "spinovanje medija". On je, ipak, dodao da bi veći broj isključenja "mogao da nanese veliku štetu građanima Niša koji bi naredne sezone mogli da ostanu bez struje zbog preopterećenja elektroenergetskog sistema". 
 
Najavio je i da će građani koji se isključe sa grejanja plaćati 30 odsto fiksnog dela računa na ime "troškova za održavanje sistema u funkcionalnom stanju", odnosno "zbog toga što ih komšije greju". Gradsko veće i Toplana još uvek nisu doneli ovakvu odluku, a građani koji su se do sada isključivali iz sistema daljinskog grejanja morali su da plaćaju ceo iznos fiksnog dela računa.
 
"Komunalni" bunt građana Niša započeo je u martu, kada su im uručeni februarski računi za grejanje, koji su prvi put obračunavani po tarifnom sistemu. 
 
Računi su bili uvećani u odnosu na januarske za 25 odsto, a iznosili su i do 15.000 dinara. Onima koji na svoje radijatore nisu hteli da ugrade individualne merače, računi su se "popeli" na i na 40.000 dinara, pošto im je grejanje obračunavano po koeficijentu koji važi za maksimalnu temperaturu u stanu. U Gradskoj toplani su ovakvo uvećanje računa obrazložili poskupljenjem gasa, koju od početka ove godine reguliše tržište, a ne Ministarstvo za energetiku, kao u prethodnom periodu.
Danas

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: