Radno mesto 500 evra?

Regionalne vesti - Petak 09.10.2015 - 13:08

Leskovčani zaokupljeni pričom o navodnoj korupciji prilikom zapošljavanja u "Juri". Policija počela proveru iz anonimne prijave. NSZ negira da je umešan u aferu.

SDS: SDS: "Spisak kandidata iz NSZ išao na odobrenje u SNS i opštinu"; Foto: Facebook

U gradu na Veternici se sve glasnije "šapuće" o korupciji prilikom zapošljavanja u južnokorejskoj kompaniji "Jura", koja proizvodi kablovi za auto-industriju.

Pojedini radnici su navodno morali da plate više stotina evra da bi dobili posao, a spekuliše se da je u to umešana jedna osoba iz menadžmenta, dok je druga na odgovornoj poziciji u leskovačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Nezvanično saznajemo da je policija počela proveru tih navoda.

- Pored pisanih prijava policija je dužna da proveri i sva druga saznanja tako da ćemo preduzeti neophodne i zakonom utvrđene radnje - kazao je Boban Zdravković, portparol Policijske uprave u Leskovcu.

Radnici "Jure" sa kojima smo razgovarali tvrde da se zaposleni danima pozivaju da pišu izjave o tome.

- Šefovi nas mole da napišemo izjavu i uveravaju nas da niko neće biti otpušten zbog davanja mita, ali da će svi koji prećute da su to učinili ostati bez posla - priča jedan od radnika.

Većina zaposlenih u "Juri" ističe da su do posla došli legalno, ali svi tvrde da poznaju bar jednu osobu koja nije bila te sreće.

Spekuliše se da su kandidati po nekoliko stotina evra davali osobi iz "Jure", tako što su na nju bili upućeni iz filijale NSZ.

Tome u prilog idu i nezvanične informacije da je u kadrovskoj službi "Jure" bilo otkaza.

Sa nadležnima u ovoj kompaniji nismo uspeli da stupimo u kontakt.

- Niko iz NSZ nije umešan u tu aferu.

Naša uloga se svodi samo na posredovanje i upućivanje nezaposlenih na razgovor, a odluku o zapošljavanju donosi isključivo njihov menadžment - rekao je medijima Dejan Stanković, direktor Filijale NSZ u Leskovcu.

Gradonačelnik Goran Cvetanović (SNS) je novinarima ukazao da niko ne može da se zaposli u "Juri" ukoliko ga nema na spisku NSZ i po njemu je to bitan element koji bi javnost trebalo da zna.

Tadićeva SDS izjave gradonačelnika i direktora NSZ naziva skandaloznim, jer je, kako navode, zapošljavanje teklo tako što je spisak kandidata iz NSZ išao na odobrenje u SNS i opštinu, a tek potom bi izabrani išli na razgovor u "Juru".

"JURA" je svoju fabriku u Leskovcu otvorila 2010. godine i prema poslednjim podacima trenutno zapošljava oko 1.900 radnika.

Nedavno je gradonačelnik Cvetanović najavio da ova kompanija namerava da gradi još jednu fabriku u kojoj će, u naredne tri godine, zaposlenje dobiti 3.000 Leskovčana.

 

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: