Sigurnije preko Bugarske

Regionalne vesti - Utorak 12.05.2015 - 08:36

Srpski turisti kojima je destinacija Grčka, zbog situacije u Makedoniji, biraju pravce do mora. Gotovo je ista kilometraža za turiste ka Halkidikiju, Tasos je bliži, a Krf dalji

Foto: A.K:- P.Ž. večernje NOVOSTI ONLINE Foto: A.K:- P.Ž. večernje NOVOSTI ONLINE

POSLEDNjI, tragični događaji u Makedoniji, zabrinuli su i ogromnu armiju srpskih građana, koji svojim automobilom (ili autobusom), putuju na letovanje u Grčku.

Bez obzira na "smirivanje situacije u Kumanovu" jasno je da se već sada razmišlja o alternativnom putnom pravcu, a on vodi preko - Bugarske.

Ukoliko, na primer, putujete iz Beograda za Pefkohori, do sada se, uobičajeno, išlo rutom preko Makedonije. Dakle, Beograd, Niš, granični prelaz Preševo, zatim na Đevđeliju, na granični prelaz Makedonije i Grčke Evzoni. Dalje preko Soluna na Halkidiki, do Pefkohorija - 808 kilometara.

Ukoliko izaberete trasu preko Bugarske, kilometar-sat će vam na kraju destinacije, u Pefkohoriju, pokazati 802 kilometra. Ta maršruta vodi preko Niša, odakle se skreće ka Sofiji, do graničnog prelaza Gradina (Kalotina sa bugarske strane).

Na ulazu u Sofiju je veliki kružni tok na kom pratite putokaz za Blagoevgrad i Kulatu (prvi izlaz desno). Kulata je granični prelaz između Bugarske i Grčke, posle koje sledi grad Serez, čvorište iz kog se ide ka Pefkohoriju, ali i prema Kavali, Tasosu, Olimpijskoj regiji, Krfu...

Treba napomenuti da je put kroz Bugarsku u izgradnji. Radi se auto-put, ali nekih većih zadržavanja nema.

Najveći po obimu su radovi u okolini Sofije, ali prema najnovijim informacijama, dobijenih od naših čitalaca koji su prošli ovom maršrutom proteklog vikenda, zadržavanja su oko 15 minuta u oba pravca.

U suštini, kroz Bugarsku ćete voziti svega 240 kilometara! Od Kalotine do Sofije ima 50 kilometara, dalje do Blagoevgrada 102 i do Kulate 88 km.

Naši sugrađani koji su išli do popularnog odredišta, Tasosa, "makedonskom trasom" prevaljivali su 872 km, a alternativni, "bugarski smer" je dosta kraći - 758 km!

Situacija je obrnuta za one kojima je krajnja destinacija Krf. Preko Makedonije iz Beograda put je dug 982, a preko Sofije 1.055 kilometara.

Putarina u Bugarskoj se, za razliku od Makedonije u kojoj se plaća na naplatnim rampama, naplaćuje vinjetama. Vinjeta, koju kupujete ili na graničnom prelazu ili na nekoj od pumpi (obavezno sačuvajte fiskalni račun) za sedam dana košta 10 leva ili oko pet evra, a za period od mesec dana ova nalepnica košta oko 13 evra.

I putarina, kao i gorivo, se mogu platiti i evrima ali i platnim karticama, tako da ne morate da uzimate leve.

U Makedoniji se naplata na naplatnim rampama obavlja isključivo u denarima i iznosi 80 denara (oko 1,5 evra).

Cene goriva su u Makedoniji nešto su niže nego u Bugarskoj. Litar benzina u Makedoniji u ponedeljak je prosečno koštao 1,21, a u Bugarskoj 1,23 evra. Ista količina dizela u Makedoniji koštala je 0,94, a u Bugarskoj 1,30 evra. Cena TNG je skoro ista. U Makedoniji je litar auto-plina 0,48 a u Bugarskoj 0,50 evra.
 

A. K. - P. Ž. večernje NOVOSTI ONLINE

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: