Skoplje: Miting pa kampovanje

Regionalne vesti - Nedelja 17.05.2015 - 19:55

Antivladin miting u Skoplju završen je bez incidenta, a aktivisti i pristalice opozicione SDSM kampovaće ispred vlade do ostavke premijera Nikole Gruevskog.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Za njih je obezbeđeno nekoliko hiljada ležaljki, vreća za spavanje i šatora u improvizovanom kampu.

Lider SDSM Zoran Zaev koji je bio poslednji govornik rekao je da protest u Skoplju, kome je prisustvovalo nekoliko desetina hiljada građana,

ta partija nije organizovala zbog vlasti nego zbog toga što traži slobodu u 21.veku, kao i da se protest neće završiti dok premijer Nikola Gruevski ne podnese ostavku.

Zaev je za govornicom koja je postavljena nedaleko od makedonske Vlade rekao da bi sve drugo osim ostavke za Gruevskog bilo kukavički čin, nakon svega što su građani čuli na 33 konferencije na kojima je SDSM od februara objavljivao kompromitujuće prisluškivane razgovore Gruevskog i njegovih najbližih saradnika u projektu “Istina za Makedoniju”.

- Gruevski ne može da uradi više ništa osim da napusti zgradu ispred nas jer su mu izbrojani sati. Sve smo čuli kroz 33 pres konferencije Istina za Makedoniju. Hteo ili ne, Gruevski će otići - kazao je Zaev.

Lider SDSM je naveo da je za prevazilaženje jedne od najtežih kriza u Makedoniji jedini izlaz da ostavke podnesu i republički javni tužilac, kao i tužilac za organizovani kriminal i rukovodeće strukture Makedonske radio televizije, “što je neophodno da bi se postigao politički dogovor o formiranju prelazne Vlade koja bi stvorila uslove za organizovanje slobodnih parlamentarnih izbora”.

Zaev je upozorio premijera Nikolu Gruevskog da “inaćenje sa voljom građana Makedonije može imati posledice koje niko ne želi” i pozvao je Evropsku uniju da odlučnije reaguje povodom dešavanja u Makedoniji.

- Očekujem od međunarodne zajednice koja je svedok sveg zla koje je naneto građanima Republike Makedonije da pomogne direktnim učešćem a ne samo mirnim nadgledanjem za rasplet krize - kazao je Zaev.

Zaev je rekao da će se SDSM zalagati da nakon izbora “sve sudske presude koje su sporne za javnost budu preispitane kao i da će se obezbediti potpuna nezavisnost sudstva”.

- Ovakav skandal ( kao prisluškivanje) kao što trese Makedoniju da se nikada više ne ponovi. Makedonska radio televizija će imati potpunu političku i finansijsku nezavisnost. Za medije će biti oformljen fond iz koga će se sredstva deliti prema kriterijumima gledanosti i čitanosti - kazao je Zaev.

Na protestu koji je u Skoplju okupljenim građanima su se obratili i predstavnici socijaldemokrata iz Evropskog parlamenta i nekoliko zemalja Evropske unije, koji su podržali zahtev makedonske SDSM za ostavku Nikole Gruevskog.

Poslanik u Evropskom parlamentu Knut Flekenštajn je sa govornice okupljenim građanima rekao da “nije došao sa svojim kolegama da odlučuje o političkoj situaciji, jer o tome odlučuju građani Makedonije, već da pokaže solidarnost ne samo sa prijateljima socijal-demokratama iz Makedonije već i sa svima koji protestuju tražeći demokratiju i poštovanje osnovnih ljudskih prava”.

- Saučešće svim žrtvama koje su poginule ili ranjene u kriminalnom aktu (u Kumanovu), mi osuđujemo svako nasilje i akt terorizma. Mi osuđujemo sve forme nasilja i protiv smo svakog pokušaja da se terorizam zloupotrebi za partijsku politiku… Makedoniji je potrebno vraćanje demokratije, nezavisnog sudstva i nezavisnih medija i uspešne borbe protiv korupcije i kriminala - kazao je Flekenštajn.

Flekenštajn je ocenio da su “Makedoniji potrebni odlučni reformski napori u svim oblastima koji će je približiti Evropskoj uniji”.

Na skupu koji je protekao mirno videle su se makedonske, albanske i turske zastave, a ostavku Nikole Gruevskog i njegove Vlade, zatražili su govornici na makedonskom i albanskom jeziku.

SDSM je najavila da se protest neće završiti dok Nikola Gruevski ne podnese ostavku.

Gruevski je sinoć izjavio da nema nameru da podnese ostavku jer bi to bio kukavički čin, a za sutra je najavljen kontra - skup vladajuće VMRO-DPMNE.

B92

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: