Skoplje: Počeo kontramiting

Regionalne vesti - Ponedeljak 18.05.2015 - 20:28

Pod motom "Makedonija je silna" oko 20 sati u Skolju je počeo kontramiting makedonska vladajuća partija VMRO-DPMNE. Miting je počeo makedonskom himnom i minutom ćutanja za poginule policajce prošlog vikenda u Kumanovu.

Foto: Printskrin Foto: Printskrin

Miting se održava pod sloganom “Makedonija je snažna”, a okupljeni na trgu ispred zgrade Sobranja uzvikuju “Nikola, Nikola”. Oni nose državne zastave Makedonije i Srbije.

Miting je počeo pozivom spikera SDSM-u da se vrate u parlament.

Gruevski je na miting došao sa suprugom Borkicom, a pored njega je i bivša ministarka policije Gordana Nakulovska, koja je prošle sedmice podnela ostavku na tu poziciju.

Uočljiv je veliki broj pripadnika policije, nedaleko su parkirani vodeni topovi i hameri. Sve je učinjeno kako bi se napravila tampon zona između Sobranja i sedišta Vlade Makedonije gde od sinoć kampuje više stotina pristalica opozicione SDSM Zorana Zaeva.

Oni su rekli da odatle neće otići dok Gruevski ne podnese ostavku.

Makedoniju od poslednjih parlamentarnih izbora potresa politička kriza jer opozicion SDSM optužuje Gruevskog da je VMRO-DPMNE pokrala izbore i zbog toga oni ne učestvuju u radu parlamenta.

Kriza je posebno dobila na intenzitetu nakon što su SDSM i njen lider Zaev polovinom februara počeli sa obelodanjivanjem prisluškivanih razgovora s ciljem da Gruevskog optuže za umešanost u kriminal i korupciju.

Pod pritiskom međunarodnen zajednice, ambasada SAD i EU u Skoplju, Gruevski i Zaev su razgovarali u petak i danas o načinima za prevalaženje trenutnog stanja, ali su ti sastanci završeni bez rezultata.

Sutra, njih dvojica će se naći u Strazburu gde će sa Johanesom Hanom i trojicom parlamentaraca razgovarati na istu temu.

Juče je počeo protest opozicije, studenata, nevladinih organizacija i intelektualaca koji predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM).

Nekoliko desetina hiljada građana zatražilo je juče smenu premijera Makedonije i lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, formiranje prelazne vlade sastavljene od eksperata i raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Demonstranti, njih nekoliko stotina, sinoć je prespavalo u šatorima ispred Vlade Makedonije i najavilo da neće obustaviti protest dok Gruevski ne podnese ostavku.

Danas je održan i sastanak lidera četiri najveće opozicione i vladajuće partije, ali na tom sastanku nije postignut nikakav dogovor.

Za sutra je u Strazburu zakazan sastanak premijera Gruevskog, lidera opozicione SDSM Zorana Zaeva i predstavnika Evropske komisije.

BETA, B92

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: