Smena direktora koji je zaposlio ćerku i zeta

Regionalne vesti - Utorak 29.09.2015 - 11:42

Agencija za borbu protiv korupcije naložila je smenu Aleksandra Veljkovića jer je u svojoj školi u Nišu zaposlio ćerku i zeta.

Ugovori moraju biti poništeni, a direktor razrešen - stoji u odluci Agencije Ugovori moraju biti poništeni, a direktor razrešen - stoji u odluci Agencije

„Blic“ je još pre dve godine objavio da je Veljković primio ćerku i zeta u Elektrotehničku školu „Mija Stanimirović“, ali i još desetak rođaka, kumova, prijatelja...

- Veljković je sporne ugovore o angažovanju ćerke potpisao februara 2011, a sa zetom aprila 2013.

Time je interesno pogodovao povezanim licima i tako doveo u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije a da o sukobu interesa nije pismeno obavestio školski odbor i Agenciju.

Ti ugovori moraju biti poništeni, a direktor razrešen - navodi se u odluci Agencije.

U Agenciji dodaju da je odbor nadležan da sprovede njihove preporuke.

- Agencija podnela inicijativu odboru te škole, a članovi su dužni da za 60 dana od dana objavljivanja mere za razrešenje su „Službenom glasniku” obavesti Agenciju o preduzetim merama - kažu u Agenciji.

Pokušali smo da dobijemo komentar od predsednika školskog odbora, ali sekretarka Elektrotehničke škole nije htela da saopšti o kome se radi.

U Skupštini grada tvrde da nemaju podatke ko su predsednici odbora.

- Gde može da se zaposli dete profesora ako ne u školi?

Od kad sam direktor zaposlio sam 71 nastavnika i osam saradnika u nastavi i od toga su devetoro deca naših profesora.

Primio sam moju ćerku jer smatram da i ona ima pravo da radi.

Nigde u zakonu ne stoji da nemam prava na to - bio je komentar Aleksandra Veljkovića.

U Ministarstvu prosvete su potvrdili da su dobili više prijava protiv Veljkovića, ali da je prosvetna inspekcija utvrdila da oni nisu nadležni.

- Inspekcijski nadzor je izvršen 18. novembra 2013, a po zahtevu Agencije za borbu protiv korupcije 12. septembra 2014. godine.

U oba slučaja inspekcija je konstatovala da nisu povređene odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja - kažu u Ministarstvu prosvete.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: