Spektakl na tvrđavi

Regionalne vesti - Sreda 15.07.2015 - 12:19

Jubilarni 50. "Filmski susreti" održaće se od 22. do 28. avgusta u Nišu. Na najznačajniju smotru već pristiglo tridesetak domaćih filmova.

Filmski susreti po 50. put u Nišu. Foto: Večernje novosti Filmski susreti po 50. put u Nišu. Foto: Večernje novosti

Niška tvrđava "pašće" 50. put u ruke glumaca, na ovogodišnjim jubilarnom "Filmskim susretima" koji se održavaju od 22. do 28. avgusta u gradu na Nišavi. Publika će imati priliku da svake festivalske večeri odgleda po dva najbolja ostvarenja domaće kinematografije u protekloj godini. Koliko je interesovanje filmadžija da se pojave na ovoj značajnoj smotri govori pristiglih tridesetak filmova. Pored projekcija filmova u Tvrđavi, Niški kulturni centar najavljuje i niz pratećih manifestacija.

Direktorka NKC Bojana Simović kaže da će ovi "Susreti" biti "osveženi", u prvom redu obnovljenom pozornicom koja se uveliko doteruje, kao i pratećim sadržajima koji treba da dočaraju kako je Niš, samo dve godine posle Pule, postao i zadržao epitet filmskog grada.

- Pored izložbe i monografije planiramo i retrospektivu filmova koji su obeležili "Filmske susrete". Možda je tajna trajanja u tome što je posvećen glumcima, onima po kojima se filmovi pamte i zbog kojih publika svake godine, bez obzira na vremenske uslove, dolazi na Tvrđavu - kaže direktorka i dodaje da su od grada dobili 20 miliona dinara i još 2,3 miliona od Ministarstva kulture.

Selekciona komisija koju čine glumci Dragan Vujić i Vladan Živković i filmski kritičar Dejan Dabić, imaće do kraja jula pune ruke posla jer treba da od pristiglih filmova izabere one koji će se naći pred filmskom publikom.

- Kriterijumi su uvek bili jasni, ovo je festival glumačkih ostvarenja i na osnovu toga ćemo kao i ranijih godina odabrati filmove - kaže Vujić.

DOKUMENTARAC O NIŠU

"Susrete" će zatvoriti dokumentarni film "Stari Niš - moj Niš" u produkciji "Siti marketing centra". - Ovaj film će voleti svi koji su rođeni i odrasli u Nišu. I oni koji se osećaju Nišlijama, koji poštuju Sremca, Kalču, Zonu Zamfirovu i istoriju našeg grada. Zamišljen je kao filmska priča o Nišu u vremenu između 1878. i 1912. godine. Scenario i režiju potpisuje Miroljub Riki Nedović, koji je uz Ivanu Nedović i jedan od naratora. Snimatelj je Bojan Jovanović - kaže producent Oliver Paunović.

Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: